其實香港有冇本土手機牌子?

我好似未見過

香港唔注重軟硬件研發, 就算真係有本土品牌, 我估都可能只係買大陸OEM野然後貼label.

香港唔注重軟硬件研發, 就算真係有本土品牌, 我估都可能只係買大陸OEM野然後貼label. ...
getterwing 發表於 2014-11-25 10:36

人地台灣本土都有htc,我地香港幾時有

人地台灣本土都有htc,我地香港幾時有
rogerroger712 發表於 2014-11-25 10:40

一個只著重炒樓炒股的地方, 冇咩可能了.

香港有好多人做軟件開發, 但依家仲做硬件開發的就少之有少. 香港最後一間自己研發手機的公司, 應該已經係權智(即係快譯通的母公司). 當年佢都出過幾部行Palm系統的電話!

回覆 4# getterwing

絕對同意師兄所言, 基本現在工程 (特別是 機械 / 電子等等) 差不多沒有人入行. 亦不像以前及外國般有學徒制, 事問何來相關人才出來做開發產品? 最重要係個個只想搵快錢, 唔會有老闆肯投巨資落未知是否成功項目上.

所以基本香港現在 / 將來, 相信在本人 (老鬼) 有生之年都睇唔到樓主所講既產品出現.

以上只是一時本人感觸, 不喜請不要插.

回覆  getterwing

絕對同意師兄所言, 基本現在工程 (特別是 機械 / 電子等等) 差不多沒有人入行. 亦不像 ...
kkktsui 發表於 2014-11-25 11:37

絕對係.  香港唔係完全冇培養人才的地方, 問題係佢地u grad後仲可以去邊度搞研發?  根本冇老闆投資, 冇乜機會.

香港人仲可唔可以研發出八達通之類, 相對上需要較小研究同生產成本的產品揚威全球?  我諗雖然難d, 但唔係完全冇可能.    但如果係講緊手機呢d 要巨額投資, 而且講究品牌效應的產品, 真係冇咩可能了.

老細短視

via HKEPC Reader for Android

老細短視

via HKEPC Reader for Android
takayo72 發表於 2014-11-25 11:50

唔只商界, 其實政府都有關係.

你睇依家***, 華為呢D超級巨頭, 之所以能夠做到咁大, 其實係政府在明在暗俾左好多支持同資本.

香港呢?  得個 "數碼講" 咁囉, 唔係完全零支持, 但真係比較細眉細眼.  相對於地產同金融, 投資IT項目係高風險低回報, 正所謂 "high tech 揩野, low tech 撈野", 點叫老細俾錢?