[配件] 打去lg客服問先知原廠電池咁貴

上年去香港lg客服買lte3 電池,盛惠290! 今年問叫價380. 其實部 g pro,電量比lte果舊多1/3。又係賣380既話略有掠水之嫌。

想問下三星電話既原厰電一般賣幾錢?

好多時都唔係電話壞而係舊電池壞焗住換機,真係好無奈。難怪小米咁多人買。
副厰電好名時仲差過我用左成年既電,所以一律唔買。

有無師兄分享下心得??

via HKEPC Reader for Android

小米令我知道其他公司謀取暴利

以前買日系機就係因為無原廠電買而變古董。好多時電量同電池已經係用黎控制用家換機既一種手段。。

lfcian 發表於 2014-12-8 23:16

小米更會令你知道資料是無價的

lfcian 發表於 2014-12-8 23:16

Battery itself is not expansive...the most expensive part is the protection circuit

原裝電都係差唔多價.

lg 三星仲有得換電算有良心.

好過i瘋, ht豬和罪大.

lte3 電池=BL54SH=BL54SG f320, f300 通用. 肥花唔知真假全新150.

淘寶唔知真假90人仔.

小米更會令你知道資料是無價的
bbyubb 發表於 2014-12-9 00:26

apple有明星裸照流出,更覺世界"大同"了

原裝電都係差唔多價.

lg 三星仲有得換電算有良心.

好過i瘋, ht豬和罪大.

lte3 電池=BL54SH=BL54SG f320, ...
louisney 發表於 2014-12-9 00:43

原廠電一般只係原廠有得賣,我估根本就無放出黎比其它商舖賣,所以好多都係代用扮原裝。

我估就算去客服買原廠電,亦有機會過兩年保質期,你可以想象到一間電話廠商會繼續去為左部三年前既電話生產電池?
仲有iphone 換左電可以check電池健康程度,保養期內有問題可以再換,而佢換電亦係一口價。

刪除