有c兄知點查手機支援頻譜/頻段方法?

或有apps可以查?

via HKEPC Reader for Android

請問ching邊部電話?

Mega 水,係個位一格都收唔到,但用米note收到2格。所以想查下部mega係未小左d頻段收唔到。

Mega 水,係個位一格都收唔到,但用米note收到2格。所以想查下部mega係未小左d頻段收唔到。

via HKEPC Reade ...
stephen1029dog 發表於 2014-12-22 10:49

你有冇手機嘅model number?同叫mega係唔同地方賣個model number會唔同
同埋你用邊個台?

你有冇手機嘅model number?同叫mega係唔同地方賣個model number會唔同
同埋你用邊個台?

via HKEPC Rea ...
ondudu 發表於 2014-12-22 10:54 AM

我又冇,係未用查機apps先查個model number.

我又冇,係未用查機apps先查個model number.

stephen1029dog 發表於 2014-12-22 10:58

你試吓搵個model number先,其實你個case似sim lock多過唔啱band, 2G/3G/4G一個都唔中好少岀現

你試吓搵個model number先,其實你個case似sim lock多過唔啱band, 2G/3G/4G一個都唔中好少岀現

via HKEP ...
ondudu 發表於 2014-12-22 11:03 AM

我試到,係上左4g收唔到,3g就收爆,我米note係3g版。因我連左wifi所以看唔丁3g定4g.thxc兄。
不過我到想知如出去買水機有冇快d方法查到部機接受頻段。怕買錯。

我試到,係上左4g收唔到,3g就收爆,我米note係3g版。因我連左wifi所以看唔丁3g定4g.thxc兄。
不過我到想知 ...
stephen1029dog 發表於 2014-12-22 11:23

你未買部機好難可以裝app試,帶自己張卡去試最直接…如果你夠膽,可以入工程模式,部部機唔同,如mtk solution 係*#*#3646633#*#*,但你要小心佢屈你整壞佢部機

好認真的話,Qualcomm機就用改band方法,read返佢啲band config出黎....

回復 3 #stephen1029dog

mega 除舊電落嚟放電池位可以睇咩型號
再上網查支援咩band
收4G同3G同一網絡商都覆蓋唔同
你鎖mega係3G再比較接收