[操作疑難] nexus 4 nexus 5 收音質素

我依家用緊nexus 4, 但係我用耳機打電話, 對方都聽唔清楚我講咩, 經過自己的研究, 要將個MIC擺到幾乎嘴邊先有聲, 收音質素唔掂 (我試過兩款耳機都係咁, 應該唔關耳機事)

我諗緊轉唔轉nexus 5好, 但係上網search下, 發現用家都一樣抱怨呢個問題, 我想收集一下各nexus 5用家的意見, 係咪收音質素其差(用耳機)?

用耳機冇左降噪,咩機都差不多
除非用本身有降噪嗰啲藍芽耳機

用 speaker phone 都一樣,都會
冇左降噪功能

講開又講,其實 n5 個降噪都算係咁

用另一部機用耳機播歌,再用另一電話打俾 n5,
一邊耳機放去 n5 個 mic 道,對方會好清楚聽到首歌
但當另一邊耳機放埋去收環境噪音嗰 mic 道時,對方就聽唔到首歌架喇

講開又講,其實 n5 個降噪都算係咁

用另一部機用耳機播歌,再用另一電話打俾 n5,
一邊耳機放去 n5 個 mic ...
遊客 發表於 2014-12-26 23:10

我試過用唔同手機去試,三星s3,sony i人n,同一耳機,nexus4比起呢兩部都收音細聲好多

我試過用唔同手機去試,三星s3,sony i人n,同一耳機,nexus4比起呢兩部都收音細聲好多 ...
ttf3000hk 發表於 2014-12-27 00:31

Can anything be done in N4 engineering mode?

Thanks.
via HKEPC Reader for Android

回覆 5# luke123

唔識呢D野

我用緊nexus5
有個乾淨OS
同高效能=高功耗
唔打機要粒咁勁的U真係冇咩用
但係打online機又唔夠電.....

收音差過我部IP4S

咁唯有等下下一代nexus,我只想用nexus系列,而nexus6太大部,接受唔到

咁唯有等下下一代nexus,我只想用nexus系列,而nexus6太大部,接受唔到
ttf3000hk 發表於 2014-12-27 22:23

好像沒有下代了?