[操作疑難] 求救。G Pro2 抄寫去 SD card好慢

啱啱入手 G Pro2
用電腦抄 MKV, MP3 去手機 micro SD card,
電腦連接頭 已經係 USB 3.0; micro SD card
係  Kingston Class 10, 但抄寫速度好鬼緩慢,
感覺上仲慢過 USB 2.0, 請問有冇得救
係咪其他用家都會有類似情況

g pro2用usb2.0,當然慢。
勸你2.0插2.0或用card adopter

回覆 2# a527692384

其實我有諗過買一個 USB 3.0 card adaptor,
但豈不是每次抄寫, 都要打開手機取出 SD card,
抄完又插回 諗起都煩到嘔

啱啱入手 G Pro2
用電腦抄 MKV, MP3 去手機 micro SD card,
電腦連接頭 已經係 USB 3.0; micro SD card
...
andyhkepc 發表於 2014-12-30 21:42

試改用 Airdroid  睇下會快幾多

回覆 4# 別問我是誰

我好 out,未聽過 airdroid 係乜
Goggle 一下,原來好多人都讚好。
等我得閒試下先,Thanks~

細file我用ES file explorer 個ftp抄去電話, 用remote manager抄去電腦, 唔駛插USB線,比較方便.

細file我用ES file explorer 個ftp抄去電話, 用remote manager抄去電腦, 唔駛插USB線,比較方便. ...
housing 發表於 30-12-2014 23:30

How to set? And,android 4 SD card issue still no problem?

回覆 7# AndrewTo

Sorry, 我root左手機, run過NextApp的 SDFix,所以無問題.

細file我用ES file explorer 個ftp抄去電話, 用remote manager抄去電腦, 唔駛插USB線,比較方便. ...
housing 發表於 2014-12-30 23:30

我都係,幾佰MB FILE都係用WIFI過落手機.

我都係,幾佰MB FILE都係用WIFI過落手機.
1號閒人 發表於 2014-12-30 23:52

方便, 唔使找線插線.