你地用大陸機係咪唔會用有mic耳機?

因為唔同制式,會用唔到,結果只好用返無mic耳筒

因為有Mic的headphone有幾類, 但基本上你用四大廠牌一樣會遇到呢個問題.

因為唔同制式,會用唔到,結果只好用返無mic耳筒
lastphoenix 發表於 2015-1-19 11:37

你個咁啱用唔到,唔等於其他人用唔到嘅,3.5mm HEADSET Jack有兩個標準,CTIA同OMTP,HTC小米***Sony果啲都係CTIA,OMTP就Sony ericsson Nokia,明未?
Apple係CTIA,不過啲command signal獨有,唔完全兼容一般Android機。

via HKEPC Reader for Android

你個咁啱用唔到,唔等於其他人用唔到嘅,3.5mm HEADSET Jack有兩個標準,CTIA同OMTP,HTC小米***Sony果啲 ...
SiuGat 發表於 2015-1-19 12:02

但大陸機係OMTP類

ue  Shure個d都係CTIA

不同品牌的兼容性真是不同,很多時候音量無法調節,或者無法接聽撥出,但Mic功能還是會有的。

但大陸機係OMTP類

ue  Shure個d都係CTIA
lastphoenix 發表於 2015-1-19 12:18

我大大話話用過8~9部大陸機,未試過有問題,小米華為優米中興小UTHL雜牌都有,你咁啱買到部OMTP真係你好運。

回復 7 #SiuGat

不過,正常嚟講,如果制式唔啱,都唔會用唔到,我最後部Sony Ericsson,插入耳機佢會先detect,聽到達達達幾聲,唔啱制式佢會變headphone only,啱嘅係notification會有個headphone icon仲連埋支咪mic,咁其他機會唔會我就唔知喇。

啱啱試吓我個OMTP headset插入部V5 Max,潛水聲。

因為插Haedphone都只係用嚟聽歌,所以一般都係用純耳機唔帶Mic嘅。
因為今時今日,真係要搵我嘅人,Whatsapp我多過打電話俾我………

你個咁啱用唔到,唔等於其他人用唔到嘅,3.5mm HEADSET Jack有兩個標準,CTIA同OMTP,HTC小米***Sony果啲 ...
SiuGat 發表於 2015-1-19 12:02

我試過用apple 果個headphone插落一部N年前手提mp4機, 一邊耳正常, 另一邊耳係潛水聲.  奇怪.

講又講, htc跟機果個耳塞真係唔舒服到極點.