佳域S3簡單「開箱」

2015年2月1日
有師兄叫試下夜拍。
咁就隨手試咗下。
Default setting個夜拍就真係唔係太得。
唔知有冇得手動tune一tune佢,會好啲。
看圖請按

2015年1月30日 13:46
音效部分︰

有四個選項︰
BesAudEnh
BesLoudness
BesSurround
無損BT模式

可能預設係以機身喇叭播放為大前提(BesAudEnh預設關閉)。所以,你係乜都無Set嘅情況下,插個Headphone落去聽歌,雖然我自認係擁有一對木耳,但啲聲都真係不堪入耳,真係可以用差嚟形容。所以,如果你係好似我咁,只係會用Headphone嚟聽歌,唔會用佢自身個喇只嚟聽歌嘅話。BesAudEnh一定要開。至於BesLoudness同埋BesSurround,如果你本身都係用自己鐘意嘅播放器(例如好似我咁,會用PowerAmp嚟播歌,並會用程式自帶嘅均衡器),咁你就最好唔好開呢兩個選項啦。至於無損BT模式,由於無藍芽耳機係身,未試到佢有開同無開有咩分別啦。

2015年1月29日 16:25
有師兄反映,安裝Play Store,只需要使用谷歌安裝器便可。
谷歌安裝器
唔使咁麻煩了。

2015年1月29日 14:08
由於近期有啲忙,無乜時間點玩,以今次呢部同之前部G4S比較。
好明顯地因為個MON大咗,同埋4G嘅關係,即使係MTK,都慳唔到幾多電……(當初用G4S係差唔多嘅條件下,3000mAH可以捱到兩日)

因為我大部分時間都處於WIFI狀態下,同埋比較少打出/打入電話,大部分時間都係Whatsapp多,夜晚返屋企轉咗幾下神魔就瞓咗覺。所以,呢個電量對於一般人嚟講,可能參考意義不大。

雖然部機只係Support 1A充電,但係充電速度都算OK。
係唔夠一個鐘頭內,都可以充返43%。

2015年1月27日21:56
佳域S3加返Google Play方法︰

成個下午係度搞個Google Play,唔知係咪因為現有嘅谷歌安裝器,都唔係for4.4嘅,所以都係用唔到。
暫時未有高手整個Recovery出嚟,又無得刷Gapps。
所以,最後唯有自己Download個Gapps for CM11,然後爆開佢,手把手,用Root Explorer將Gapps入面幾個重要嘅Apps移植過去。

由於之前一直都係玩緊4.1同4.2嘅Android,爆開咗個Gapps for CM11,係system/app入面搵嚟搵去都唔見有「GoogleLoginService.apk」同埋「GoogleServicesFramework.apk」突然間醒起,自己部Samsung GT-i9000係刷咗Android 4.4.4嘅。係入面搵一搵先知,原來Android 4.4.4改咗個位置,唔係放係system/app,而係放係system/priv-app入面。即時跟返位置放,Google Service終於再無FC出現。不過,Gapps入面個Phonesky.apk版本太舊,開到但Load唔到嘢,要上網自行搵過一個最Update Version落去就OK啦。

==========================================================
等咗一個月,終於都嚟到啦,所謂嘅體驗機……

原來部機報關只值︰$180。

睇嚟俾人不停咁又開又貼又開又貼。

呢代嘅包裝,又變咗學小米咁嘅樣。

體驗機送嘅套同貼。
早知就唔買玻璃貼啦。
同埋跟機,已有一張高清貼。(原來高清貼也是早發贈品)

跟機只有一條USB線,一粒電池同埋叉電器。

跟機原生有繁體中文,有Google Calendar,但係就唔見咗個Google Play。

乜都未裝唧情況下,開機有1.4G RAM用。

16G ROM(13G可用),似乎全部都可以用嚟裝Apps。

跟機就得呢幾個Apps。

原生有Root。
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

如有高配攞嚟做後備機真唔錯,最鍾意雙咭同自帶root!咁嘅價錢,去邊度搵?

去華強見過真機,屏幕不俗對得起這個價。

原生有root 咁奇怪

之前用過G3既路過
如果係5吋,我可能會等,可惜係5.5

回覆 4# dannylck

國產機自帶 root 一d 都唔奇,有 d 廠 root 咗仲有保養!

root左即係玩不到pad了=.="
感謝樓主開箱

C Hing ,S3係咪直寄香港?可否用順豐?

師兄, 請問用4G 電量去得快唔快, THX~

聲音有冇問題?

via HKEPC Reader for Android