[測試] 揀 iPhone 6 Plus 定 Note 4 好?

依家部 Note 1 用咗兩年半,因為喺各方面都開始好 lag,所以想換部新電話,但係揸唔到主意搵邊部好,喺呢度列一啲我認為嘅優同缺點,師兄們睇下有咩錯。

=== iPhone 6 Plus ===

優點:

1.(個人認為)機身樣係靚過 Note 4
        2. CPU 好似係好過 Samsung,打機耐都唔會 lag
        3. 好似唔會有 Ram 唔夠而 lag 或者死機情況
        4. 電嘅壽命好似比 Samsung 好

缺點:

1. 價錢係貴過 Note 4 幾多下
        2. 冇得加 SD Card
        3. 16 GB 又好似唔係太夠 ( 唔多熟 iOS,就咁睇依家 Note 1 我都用唔多過 5 GB 儲存空間,但係 iPhone 可能系統嘢會用好多 ),但係 64 GB 又太多,一定用唔哂
        4. 冇得換電
        5. 電腦一定要裝 iTunes,如果唔係就一啲檔案傳輸都做唔到,淨係攞嚟充電
        6. 個 USB 接頭好似係 iPhone 專用,即係唔可以插落 Samsung 機個 USB 口。(有同人共用充電器嘅可能)
        7. 對系統嘅修改程度好似冇咁大?即係個定制性,就算 JB 咗都改動唔到太多系統嘢
        8. 會有啲唔知咩 MLC 同 TLC 分,唔跳邊個好啲,同埋會買到邊樣...

=== Samsung Note 4 ===

優點:

1. 平過 iPhone
        2. 唔洗時間適應新系統同新操作方式,備份嘅嘢因為都係 Samsung 所以還原冇咁煩
        3. 有得換電,而且一插電腦即刻傳嘢,唔洗裝特別嘢
        4. 系統定制性強啲?Root 咗之後可以改好多嘢,而且 Android 可以刷新 ROM,洗機亦都好似簡單啲,因為我都叫做玩過下呢方面嘅嘢。
        5. 可以插 SD 卡,一定唔會有唔夠用嘅情況 (雖然依家 Note 1 手機內存 得 2GB,裝咗 Puzzle & Dragons 同 OP Treasure Cruise 都已經剩番 268 MB 唔夠用)
        6. 已經有好多 USB 線所以喺出面電腦充電都可以即刻插到

缺點:

1. 就算 RAM 有 3GB,但係都好似會唔夠用?因為新 Android 系統佔 RAM 都會多番,就算熄哂後台 apps 都唔會有好多 RAM 剩,最後都係有機會 lag
        2. 電池壽命短,會好快冇電?
        3. CPU 冇 iPhone A8 咁好,玩得耐,用得耐效能就會低會 lag?
        4. 冇 iPhone 咁耐用?

以上就係我嘅迷思,希望師兄可以指出我嘅錯誤同埋畀啲建議我,邊部先啱我多啲。
        我依家手機最主要都係 玩 P&D、One Piece Treasure Cruise,打電話,上網,睇漫畫,WhatsApp,影相等等。
        用過嘅蘋果嘢只係 iPod Touch 4 ,不過已經係三年前嘅事,一早賣咗。
        希望有好建議,唔該哂!

去萍果店買部iphone自己試用14日睇下中唔中意先.

回覆 2# airwave

師兄覺得咩電話好?

樣我就覺n4靚過ip,上下闊邊太醜。

不過以c兄要求就ip6+ 64gb.

via HKEPC Reader for Android

"我依家手機最主要都係 玩 P&D、One Piece Treasure Cruise,打電話,上網,睇漫畫,WhatsApp,影相等等"

以用途計我覺得Note4會好過IP6
P&D、One Piece Treasure Cruise > An也很順,無問題
漫畫 > 裝布卡比ios方便,另其他漫畫app都方便
影相 > 其實各機差異極少 (http://www.techbang.com/posts/20 ... e-blind-test?page=2)

呢個post在discuss玩左廿幾版, 引到有人鬧交, 樓主仲未諗定.

回覆  airwave

師兄覺得咩電話好?
qwvb1111 發表於 2015-2-12 11:06

甘係iphone 6 plus 好啦, 係QC 比以前差左, 不過apple服務好, 唔得換到得.

ip6 打機耐都唔會 lag, 但唔夠 ram 會彈 app

呢個post在discuss玩左廿幾版, 引到有人鬧交, 樓主仲未諗定.
getterwing 發表於 2015-2-12 11:25

呢個先係佢目的?

睇第一個 post, 我以為係三星打手寫既。

via HKEPC Reader for Android

呢個先係佢目的?

睇第一個 post, 我以為係三星打手寫既。

via HKEPC Reader for Android ...
bobopig 發表於 2015-2-12 13:34

我唔知佢點諗, 亦唔想估, 但在果面個post, 都已經有人俾左意見, 然後叫佢自己去試下機又冇咩下文, 佢間中答兩咀又問番相同問題, 玩左廿幾頁都係冇進展, 好多版post都變左果粉大戰an機支持者.