小米手機偷電話簿問題

小米手機會偷人電話簿及其它私隱
大家覺得其它中國品牌電話會唔會有相同問題?

小米手機會偷人電話簿及其它私隱
大家覺得其它中國品牌電話會唔會有相同問題? ...
sailoralan 發表於 2015-2-14 23:05

尼個話題... 小米偷, facebook 偷, whatsapp 偷, line 偷, 而家 10 個app 8個都要偷...
好唔中意, 唔通咩app都唔裝...

回覆 2# airwave

講開又講,其實小米有得block其他app讀contact
簡單嚟講可以做到淨係小米同wtsapp偷人電話

回覆  airwave

講開又講,其實小米有得block其他app讀contact
簡單嚟講可以做到淨係小米同wtsapp偷 ...
C-Leung 發表於 2015-2-14 23:22

冇錯, 如果用小米再能block 曬所有 miui traffic 仲安全

回覆 4# airwave

不過miui整合度真係高,如果佢唔係中國出品 應該比cm更hit
而家換咗機轉咗用cm11,以前好多miui用開嘅functuon cm都冇
要靠睇下裝app做唔做到,都唔算太方便
CM rom冇嘅包括status bar show網速、下拉menu show流量、唔駛unlock就開到電筒
單手模式、原生file explorer可以share as ftp等電腦可以存取電話files
唔知有咩apps可以做到以上功能?

不過有個功能係兩者原生都冇:分
呢個係比較可惜…

回覆  airwave

不過miui整合度真係高,如果佢唔係中國出品 應該比cm更hit
而家換咗機轉咗用cm11,以 ...
C-Leung 發表於 2015-2-14 23:35

我CM 都係放係舊機upgrade用, 冇優化會好食電, 又有bug..
我想過, 如果小米完全 opensource 個小米 stock rom, 會比人更多信心...

問題係小米是國內公司,大6無皇管,機價平係要代價
turth 發表於 2015-2-14 23:33

華為 中信 聯想都是國內公司 三叔機價貴係要代價 一半廣告費都肯俾 三叔電視録音都一樣無私隱

我CM 都係放係舊機upgrade用, 冇優化會好食電, 又有bug..
我想過, 如果小米完全 opensource 個小米 stock  ...
airwave 發表於 2015-2-14 23:42

如果小米完全開放stock rom,可能俾人告到破產。

手機/電腦唔係俾強國監聽就係俾其他國家監聽, 邊避得咁多,
用乜牌子手機都冇用, 信號經過機樓乜都睇晒,
普通市民冇乜值得當權者留意的, 擔心呢嘀無謂野, 不如睇下個地球幾時停轉好過