有否這感覺 Andriod越來越不長進

覺得這幾年下來,Andriod越做越沒走對的方向,無論備份,SDcard存取越多限制,而程式進程又無限制,好像好多應做都沒做,除了容易root以外,好像已經沒什麼優勢了。

覺得這幾年下來,Andriod越做越沒對的方向,無論備份,SDcard存取越多限制,而程式進程又無限制,好像好多 ...
t101 發表於 2015-2-17 01:57 AM

正如有d人講一樣,android越嚟越封閉,ios越嚟越開放。google想殺sd卡,問題係其他廠想賺到盡,於是64及128等內置產品又極小出現係市場,所以個人覺得google係5.0唯由放返sd出嚟,blackup呢方面,二間廠其實都想你咩都blackup係佢地既cloud,咩服務搵佢地咁解,所以咪不斷試一d奇奇怪怪既野,好似迷失左咁。

搞咁耐,android究竟有無完全 backup?  包括 apps save

via HKEPC Reader for Android

覺得這幾年下來,Andriod越做越沒對的方向,無論備份,SDcard存取越多限制,而程式進程又無限制,好像好多 ...
t101 發表於 2015-2-17 01:57 AM

An最大唔做就係啟動管理,完全backup包括雲back.
Whatapps冇限制相片file上限或back to sd.

via HKEPC Reader for Android

正如有d人講一樣,android越嚟越封閉,ios越嚟越開放。google想殺sd卡,問題係其他廠想賺到盡,於是6 ...
supermeone 發表於 2015-2-17 09:28

IOS 可以cloud backup,又可以itunes做local PC backup,唔會total loss。
譬如Whatsapp,係Andriod 4.x,如果唔係外置SDcard,有D機係唔可以抄出黎外置備份。
試過Note2有問題,要reset,一reset就clear內置SD,舊Whatsapp data完全失去。

有朋友就因為呢樣,買翻Apple。

仲有一樣好抵死,因為唔俾用apps2sd,上左Andriod 4.x後唔夠位再裝apps,只裝幾個apps,就成日話空間唔夠。IOS都無呢個問題。

而家,除左小米加左SDcard file access,apps permission manager,per app data restrict等好用功能,就唔見mainstream Andriod做,所以越來越失望。

回覆 1# t101

其實實玩android既人,最大家樂趣係可以自己自主,客制rom,有心機可加入其他品牌既野落自己度。你比較適合用iso,唔攪佢,佢可以好穩定。

回覆  t101

其實實玩android既人,最大家樂趣係可以自己自主,客制rom,有心機可加入其他品牌既野落 ...
taddy58 發表於 2015-2-17 18:37

我已經係玩root機,但係對一般唔識電腦人士,Andriod仲係有好多【主要】問題唔去解決。
玩客制rom,唔係主流。

X 2 ! 希望可以簡單易用為主 .

IOS 可以cloud backup,又可以itunes做local PC backup,唔會total loss。
譬如Whatsapp,係Andriod 4.x ...
t101 發表於 2015-2-17 18:27

仲有一樣好抵死,因為唔俾用apps2sd,上左Andriod 4.x後唔夠位再裝apps,只裝幾個apps,就成日話空間唔夠。IOS都無呢個問題。

你試用 IOS 機價既錢 買部 Android 機 睇吓仲會唔會唔夠位裝 APP

我就覺得 梗係買咗部中低階機 去同幾千蚊既 IP 去比 咁又點會有得比

我真係好想知佢部咩牌子型號既機 只安裝得幾個 App 咁低能