唔系好明點解咁多兄弟買兲朝產手機。

聲明在先,本人正宗廣州燦一隻。

我哋呢啲鄉下仔,想用Google服務以及任何Google產品都要翻墻,想用Facebook、Twitter睇下新聞都要翻墻,再加上自己本身用咗十幾廿年中移動嘅Num,又冇得帶號轉網(香港系唔系叫做帶號轉台?),逼住要上TD-SCDMA、TD-LTE,死死哋氣咁樣一定要用國產機。

但係,喺呢度見到好多兄弟會買國產機,而且仲要有非常精彩嘅開箱文教授使用技巧,我見到都好佩服大家嘅勇氣!
我一直都唔系好明,其實,就算大家唔買國產機,都有好多機型可以揀咖?點解要用國產機呢?

因為大陸特殊國情,所有手機廠商閹割Android系統都已經唔系乜嘢秘密了,不過,佢哋真係會將個閹割版Android留置好多手尾,因為Android底層已經被大量修改,接入佢哋自己所謂嘅App市場同埋雲服務,呢樣嘢,已經好麻煩、好危險啦。

雖然,各花入各眼,喜好呢下嘢好難解析,不過,我自己用過咁多國產機,真係話要用料、做工、設計各樣細節可以過得去嘅,就係得MX4尚可,其他嘅,真係好垃圾。
唔知呢啲國產機又有乜嘢地方可以吸引到各位師兄呢?唔通,就係因為平?因為要上嚟大陸做嘢用?

你可以用
1000蚊玩S410
2000蚊玩S800
2500蚊玩S801
4000蚊玩S810

你可以用
1000蚊玩S410
2000蚊玩S800
2500蚊玩S801
4000蚊玩S810
lockon 發表於 2015-2-23 11:01 PM

買部LG Gpro2 s800 + 3G ram, 5.9"mon fhd, 32G 都係$23xx 之嘛~

看似 "客觀" 評價,但係又似 "主觀" 點名某部機。。你明嘅。。。

買部LG Gpro2 s800 + 3G ram, 5.9"mon fhd, 32G 都係$23xx 之嘛~
新遺失戰艦 發表於 2015-2-23 23:05

水貨吧 哥哥
而且今日無人買S800

水貨吧 哥哥
而且今日無人買S800
lockon 發表於 2015-2-23 11:08 PM

我估國產機(當然係好山齋個隻) 都唔見得有CS
至少買部大牌機, 大把料可以換~

我幾個朋友都買返s800 機種, 以機能黎計, s800 好全面
至少hardware decode 到4k

好多人要中港兩邊走(包括我),雙卡機係必備,仲有移動號碼一定要,一卡兩號和好多嘢掛咗上移動卡,仲有歷史遺留問題,3G 時代移動上網係廢嘅,只有再買聯通卡上網,再加上香港卡,所以我隨身兩部雙卡機,雙卡始終大6機強項,華為 Mate7 貴過 G3 DUAL 成千都要用,雙卡雙待雙通,電量唔錯,高使用量都可用十幾個鍾,基本唔使尿袋,所以我用咗 G3 DUAL 一個月就轉 MATE7!上得去搵食,就要遷就下,翻牆係必需的!

我估國產機(當然係好山齋個隻) 都唔見得有CS
至少買部大牌機, 大把料可以換~ ...
新遺失戰艦 發表於 2015-2-23 23:12

呢個世界好多都係掛名
行貨話哂都係行貨
水貨就係水貨
D人唔會深究

國產機只有華為叫正常,其他全部blacklisted

呢個世界好多都係掛名
行貨話哂都係行貨
水貨就係水貨
D人唔會深究 ...
lockon 發表於 2015-2-23 11:14 PM

你試下問你朋友, 一部水貨Samsung/LG vs 一部山濟
唔知你朋友會點揀, 但係我朋友一面倒揀水貨
山齋機一出事, 真係唔知點幫你~