魅藍note,l22,galaxy j之抉擇

魅藍note 32g ,l22,同galaxy j,請問呢三部機點比較?
邊部好d抵d?

個人對魅藍Note粒所謂八核冇乜好感
銀河丁好樣衰
L22 好平
結論: 我會揀L22

回覆 2# yjfoeg

L22同L24真唔錯,問題係舊型號水貨手機好容易買到翻新機,黑店太多。
避免煩,我都傾向買新出既機

我揀lg l22 或者 galaxy J

我手上有 lg l22 同埋魅藍
之前用過Galaxy J
個人覺得魅藍係呢幾部機out既原因係mtk 同埋大陸機
係同樣價錢既情況下 snapdragon 800 絕對好過魅藍note 個粒,雖然係新cpu 一粒 8核64bit 但係穩定性認真唔高 ,我甚至試過有d apps 支援唔到
雖然mon 大小魅藍note 贏,但係因為app 支援性( 好似定位之類既功能)全部都唔系好掂,所以唔建議你買,有時桌面都可以lag 機添 ,雖然唔係成日但係我都唔係好頂得順

至於galaxy J 同埋 lg l22
你需要換電既就絕對 galaxy J
galaxy J 粒電係s4 電,四圍都有得買,好方便
需要防水既就 lg l22 同埋金屬邊

如果你想5.0或者多rom d既話(無原裝廢物apps) 就應該 galaxy J

但係如果你買全新 galaxy J 就不如買 lg l24 啦,價錢其實唔差遠

如果樓主冇雙卡需要既話可以先排除魅藍note,同另外果兩部根本唔同級數

如果樓主冇雙卡需要既話可以先排除魅藍note,同另外果兩部根本唔同級數
jso77 發表於 2015-2-27 19:29

snapdragon 同mtk 係穩定性方面真係無得比
數值上魅藍note 可能好高
但係實際用係另一回事

但係實際用係另一回事 ...
pikarika 發表於 2015-2-27 19:33

我就當mtk冇軟件唔兼容既問題先,就算mtk跑分好高仲高過高通都好,到真正用落始終係唔夠高通順,始終mtk既gpu係慢過adreno好多

綜合來講,暫時mtk既cpu應該仲未有一部用落係順過s800,更加唔好講s801/805/810

我就當mtk冇軟件唔兼容既問題先,就算mtk跑分好高仲高過高通都好,到真正用落始終係唔夠高通順,始終mtk ...
jso77 發表於 2015-2-27 19:37

其實魅藍花屏係軟件花屏不過透過update 都唔係好解決到
可能關粒 mali gpu 事 ?[笑]

其實魅藍花屏係軟件花屏不過透過update 都唔係好解決到
可能關粒 mali gpu 事 ?[笑] ...
pikarika 發表於 2015-2-27 19:39

從gpu既gflops數值來講,暫時最top既mali gpu都冇adreno 320咁強,要知道adreno 320係高通s600年代既gpu

高通既gpu可以講話比其他廠領先兩三代

但係實際用係另一回事 ...
pikarika 發表於 2015-2-27 19:33

實際用係另一回事 ...
要買不如pfs 牙石幾廢都好叫做有得同你整

L22 死左都唔知有無得整
水機同行機邊有得比較
要比較不如買亞馬X  FIREFOX PHONE