[操作疑難] 香港買的電話去到大陸度用會又熱又快無電?

我早年要長註大陸做野, 所以買左張聯通3G卡係美水moto機用, 發覺用官rom, 定係3方rom, 係大陸度用時會又熱又快無電. 拎返香港用, 換張香港3G卡反而咩問題都無
以為係因為美國基帶唔一樣, 之後換部韓水K版, 一樣又係返到大陸又熱又快無電, 仲快過香港用4G

後尾發現閂左sync可以無咁熱, 但電都係倒水咁倒. 我阿媽拎部PCCW度買的紅米返大陸用, 插另一張聯通電話卡都係有又熱又快無電
到底發生咩事?

聯通3G卡對香港3G卡, 估下先, 可能不斷揾適合訊號食電揾到發熱 勿插

我之前部港版mx4都係咁
跟著刷國行通用rom就冇咁食電(我mx4冇裝返google play)
關唔關google服務問題?

我之前部港版mx4都係咁
跟著刷國行通用rom就冇咁食電(我mx4冇裝返google play)
關唔關google服務問題? ...
wertq2005 發表於 2015-3-4 23:49

直頭就係關Google Service事。

用聯通3G卡,要關電話嘅LTE (好似係咁)

我早年要長註大陸做野, 所以買左張聯通3G卡係美水moto機用, 發覺用官rom, 定係3方rom, 係大陸度用時會又熱 ...
唐賓南紀念中學 發表於 2015-3-4 23:26

當年我用Samsung Galaxy S嗰陣,都有同樣嘅問題。夜晚瞓覺前,電話起碼仲有80%以上嘅電,第二朝一早起身,部機自己無電熄咗。

但係呢個情況唔係話經常性發生,所以嗰陣無乜點考夠過。

回復 1 #唐賓南紀念中學

我的經驗係要停哂所有google的服務包括同步才會好啲,因google的服務一連不倒佢會不停load,因佢冇咁聰明知你返國內就會幫你停止服務!

via HKEPC Reader for Android

回復 唐賓南紀念中學

我的經驗係要停哂所有google的服務包括同步才會好啲,因google的服務一連不倒佢會不 ...
ez1618 發表於 2015-3-5 06:13 PM

但除左停sync, 仲有咩方法可以停左google service?

但除左停sync, 仲有咩方法可以停左google service?
唐賓南紀念中學 發表於 2015-3-5 18:35

Freeze左佢

via HKEPC Reader for Android