[開箱] 港行MeizuM1note已到手(中移4g通話收音電力GPStest)暨港行討論區

[/img]

音量test1: McDonald 嘈到不得了嘅環境
https://www.youtube.com/watch?v=Umqt3-752u0
音量test2: 比較靜嘅環境
https://www.youtube.com/watch?v=7I5Z9Ow_XHM

通話收音test:比較靜嘅環境
https://www.youtube.com/watch?v=V8BAP_RPRv0

手勢功能都幾好用
https://www.youtube.com/watch?v=DERd0PYAtfo

mx 4-core vs m1 note

M1 note vs iPhone 6

試拍@McDonald Sai Yeung Choi St South
G2

mx 4-core

m1 note

試拍@ETubeHouse Sai Yeung Choi St South
G2

mx 4-core

m1 note

試拍@Salad Sai Yeung Choi St South
G2

mx 4-core

m1 note

G2

mx 4-core

m1 note

試拍@Swatch Sai Yeung Choi St South
G2

mx 4-core

m1 note

試拍@UPS Sai Yeung Choi St South
G2

mx 4-core

m1 note

試拍@Italy Station Sai Yeung Choi St South
G2

mx 4-core

m1 note

試拍@BSX Sai Yeung Choi St South
G2

mx 4-core

m1 note

試拍@Log-on Langham Place
G2

mx 4-core

m1 note

試拍@Unique Langham Place
G2

mx 4-core

m1 note

夜拍@ETubeHouse Sai Yeung Choi St South
G2

mx 4-core

m1 note

夜拍@Salad Sai Yeung Choi St South
G2

mx 4-core

m1 note

CMHK /Csl. 4g test

詳情

電芯嚇死人

15個鐘7分鐘 used
7個鐘11分鐘 screen on with 100%auto
竟然仲有16% 剩

差電測試
由15:38 差到17:33, 總共1個鐘55分鐘
由10%差到90%
即係理論上由0%差到滿要2個鐘24分鐘

OTG Run Perfectly!

鬆成點? 鬆唔鬆好個人觀感,我就鍾意鬆啲,太緊唔方便,幫g2 換卡真係

Meaningless Benchmark:

音質評價

雖然唔係啲咩金耳銀耳,亦都係用D低級耳機(Philips 不知型號耳機+ 小米活塞耳機簡裝版),
試聽 Beyond 嘅 喜歡你(ape) 同  王菀之版本 嘅 妳的名字我的姓氏(flac),
同G2 比 兩者水平相約,
G2就人聲好啲;
M1 note 就Bass 好啲.
同埋我就唔覺有電流聲問題
以前G2 電流聲用update都搞得掂
呢家其他人反映嘅電流聲等下一次update應該可以搞掂掛

GPS test
詳情

同場加映  $ 1#(( 大戰
種花萌國ASUS Zenfone 6 決戰
北平匪偽Meizu M1 note

M1 note vs Zenfone6

小結
M1 Note 話要3月10 號開賣,我就8號已經撳定錢,亦都聽講有唔少人已經入手聯通版,雖然上去官方店都要排下隊,起碼比起要某名牌手提要Reserve好好多,不過排下隊都值嘅,話曬5.5 吋 x FHD x 4g x 64bit x Octa core,隔離Help This Company 部826 個價都可以買兩部M1 Note,只係個UI由我用mx 4-core 開始就已經比較"獨特",新用家要比D 時間適應下.

雖然M1 Note只係支援1800MHz FDD-LTE, 但係喺繁忙時間嘅旺角同觀塘用CMHK 4G 同G2 都差唔多水平, 始終香港既4g 用戶都比較多, 多個2600MHz都只係禁上下.

邊度買。

聽聞有以下三樣問題,如屬實我不考慮購買↓

(1) 冇得外置 SD 卡
(2) 冇得更換電池
(3) 喇叭音質細聲又拆

我都想入番部,但聽講M1 NOTE其他版本有SIM卡位鬆動,背光燈偏位,經常睡死,部分apps會彈,部分game觸控會出現偏差等等問題搞到唔敢買,唔知香港版又點呢?

第1,2項 硬件規格 已說明

回覆 2# 789456123
Mk 專門

聽聞有以下三樣問題,如屬實我不考慮購買↓

(1) 冇得外置 SD 卡
(2) 冇得更換電池
(3) 喇叭音質細聲又拆 ...
smartlam 發表於 2015-3-10 16:27

紅米NOTE掂

我都想入,主要是玩GAME,外置 SD 卡,電池都不是問題,apps會彈更新系統可能解決到問題就好啦

回覆 4# andykmccc
Sim 卡位據Mk 專門店sales 哥仔講 部部都鬆
背光燈無咩問題

我都想買,前日去過WILSON話冇貨賣住,10號先有