發唔發覺買大陸機或山寨機仲用得多錢過買大廠機?

大廠機一般來講都會用一兩年先換(大部份人來講)一般會用死一部一兩年冇壞冇病唔會換住,而大陸機價錢抵玩,買下一部,買下又一部,因為覺得平既關係動不動又換機試新野,小數怕長計,投入既金錢分分鐘仲多過大廠機,咁當然的而且確係玩左好多部機,keep住有新鮮感既

唔覺
真係慳多左好多,一部1+1用到依家都諗唔到理由換咩好

大廠機一般來講都會用一兩年先換(大部份人來講)一般會用死一部一兩年冇壞冇病唔會換住,而大陸機價錢抵玩, ...
jso77 發表於 2015-3-20 02:34 PM

唔會,大牌一樣會有機會壞。或3個月換新機,重值d錢。
大把人一出機會跌壞,入水,唔見。

via HKEPC Reader for Android

暫時不會多錢過用大廠機
因為新機無突破無吸引力

例如紅米1 ,紅米2 真係舊酒新瓶
除好似mt6582 2gram 華為3c
轉mx4 mt6595 2g ram
咁就真係有進步有變化

同系列真係無激情去升級
例如 honor 3c to honor 6
個介面分別不大

唔覺
akitohk 發表於 2015-3-20 14:49

一D都唔覺貴 ! 我部 A830 用了2年 , 要轉 4 G 先會換 ! 平衡每年 $500 , 每月 $41.7 , 每日 $1.37 .

就算現在 total lost 都唔肉痛 .

或者。
不過我由Lenovo A820 (RMB$700) + 佳域G4(RMB$899) + 佳域G4S(RMB$999) + 佳域S3(RMB$999),兩年夾埋,都未夠一部機皇嘅價錢。

唔覺
akitohk 發表於 2015-3-20 14:49

1+1在我心目中唔算大陸機,因為係CM親生仔

貪平反而成日要買換啦, 頂唔順d質素同bug
turth 發表於 2015-3-20 15:40

大陸機質素冇乜大問題,大廠機亦唔覺小bug過大陸機,關鍵係大陸機太平會好易郁d就換機

或者。
不過我由Lenovo A820 (RMB$700) + 佳域G4(RMB$899) + 佳域G4S(RMB$999) + 佳域S3(RMB$999),兩年夾 ...
mdws2002 發表於 2015-3-20 15:58

由G4去G4S既分別只有山寨機先會咁換,但若果係幾千蚊部既大廠機應該大部份人都唔會換