三叔S3個micro USB插座係咪特別D?

老婆部S3不嬲都係用原廠線充電,近排時得時唔得,咁就用我用開嗰條LG舊線充電,點知充我部機就得(我部係zenfone 5),充S3就唔得,於是搵哂屋企D micro USB線黎試,試咗幾條,發覺所有都充倒我部機,但充倒S3就只有原廠(時得時唔得,可能條線壞)同華碩條原廠線得,究竟S3個micro USB插座係咪特別D要揀線?有冇人試過係咁?

影咗兩幅相,入面D針位係的確有D唔同
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

我諗似係部S3 micro usb 插位鬆左, 以前用過S3, 記得好多線都得

老婆部S3不嬲都係用原廠線充電,近排時得時唔得,咁就用我用開嗰條LG舊線充電,點知充我部機就得(我部係zenfon ...
wyhui5124 發表於 2015-3-26 09:46

你不如整走個箭嘴再up 多幅圖啦

我諗似係部S3 micro usb 插位鬆左, 以前用過S3, 記得好多線都得
raymond17 發表於 2015-3-26 09:53

原裝線時得時唔得
LG線唔得
華碩線得

似係機身個USB插得多鬆咗/bad contact事喎

你不如整走個箭嘴再up 多幅圖啦
pikarika 發表於 2015-3-26 09:54

好,俾多張大d o既圖:

唔明個插座用蝕咗點解用原廠線(或華碩線)會得

好,俾多張大d o既圖:

唔明個插座用蝕咗點解用原廠線(或華碩線)會得 ...
wyhui5124 發表於 2015-3-26 10:21

UP 埋條石牙線睇睇。

我估係條線入面幾條金屬片長度問題﹐牙石比較長﹐令到較易conect到。

而你條三叔線﹐好明顯幾條金屬片唔齊整﹐用唔到真係好正常。
lg線好似第1條及最尾1條唔夠長 (對比我手上一條htc的線)。

UP 埋條石牙線睇睇。

我估係條線入面幾條金屬片長度問題﹐牙石比較長﹐令到較易conect到。

而你條 ...
peter_chan 發表於 2015-3-26 11:00

師兄咁有興趣就影埋俾你:

華頭線(基本上D針同三叔線好相似,電源針係比data 針出D)

遲D買番條三叔原廠線試吓先

我都係試過, 部 S3 真係好痴...線用 基本上唔係原裝線, 出面買任何副廠線都差唔到 我果條原廠線就係插到無左一條銅線, 仲以為壞火牛.  最後淘左條 DOCOMO 線, 終於差到.

http://item.taobao.com/item.htm? ... &_u=q9k0v6q2141

師兄咁有興趣就影埋俾你:

華頭線(基本上D針同三叔線好相似,電源針係比data 針出D)

遲D買番條三叔 ...
wyhui5124 發表於 2015-3-26 11:30

既然已經有線可用到﹐仲有無必要專登去買多條線用?

認真的講﹐s3 都有一段日子﹐可能係部機插位個port 問題﹐有contect 不良﹐換乜線都解決唔到的。

My S3 LTE 用過 原裝, Moto, LG, 小米, i9000, Taobao 都無問題~
似係接觸不良問題多~