[操作疑難] 蘇寧買機被換配件

1,2個月前蘇寧買左部LGG3,贈送無線差電器一個,自己再加100幾買左個皮套。跟住宜家發現用唔到LTE功能,仔細檢查下先發現個皮套係for水貨機的,LTE芯片接觸位置唔同,點算好?

via HKEPC Reader for Android

NFC下話,LTE 係4G接收喎?

仲有,個皮套唔係跟機野,你比錢配既,點話人換你配件?

LTE 皮套?

sorry各位ching,係NFC

iamhoracewong 發表於 2015-4-8 14:21

NFC芯片接觸位置?  NFC唔駛接觸架喎.  你係指個套block左NFC既signal?   

iamhoracewong 發表於 2015-4-8 14:21

係咪掉轉左雙咭/單咭版G3皮套呀?
試下拎埋張單,去問下鋪頭有冇得換~~

NFC芯片接觸位置?  NFC唔駛接觸架喎.  你係指個套block左NFC既signal?
buynaka 發表於 2015-4-8 14:26

NFC果塊天線可能設計響個背蓋位置,系有接觸點的。
(部份廠會做響電池位置,換背蓋冇影響)
(又例如MX2個後相機,都係做響個背蓋度,甩左個背蓋就冇相機)

有d 副廠背蓋有分,有/冇 NFC天線,價錢都唔同架。

樓主跟機換的我都有,不用拆底蓋的,何來影響nfc,你係咪off咗nfc,比人換咗(即係偷),建議你去報警好D,

G3 單卡 D855
雙卡 D858

NFC 位應該是不同的
原因係背殼不能共用

琴日已經換左啦,我單卡版,佢比左雙卡版,宜家換翻。用左2個月都比換,蘇寧都幾好