請問可唔可以將sony個鍵盤程式裝落其他牌子既機到用呢?

用開sony幾好用,不過一轉機(非sony)就發覺佢個鍵盤程式對比其他牌子真係正好多,而家好想裝返落部新機到用

用開sony幾好用,不過一轉機(非sony)就發覺佢個鍵盤程式對比其他牌子真係正好多,而家好想裝返落部新機到用:g ...
Tong Chi Yin 發表於 2015-4-9 00:33

理論上應該可以就咁抽個keyboard個apk出嚟裝
實際上就唔知
利申:用google廣東話輸入法鍵盤

btw,xda上嘅其中一個教學
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=2786651

via HKEPC Reader for Android

回覆 1# Tong Chi Yin

除非你連個lib copy埋,如果唔係你都未必得

回覆  Tong Chi Yin

除非你連個lib copy埋,如果唔係你都未必得
chromechan 發表於 9/4/2015 00:41

即係非sony機唔洗諗?

回覆 4# Tong Chi Yin

兩邊都  ROOT左機應該得, 爭邊個LIB就抄邊個

我有SONY Z ULTRA 佢個鍵盤真心好用

http://www.dcfever.com/phones/htc/readnews.php?id=7058

我用呢隻Simplified Changjei Keyboard, 中英文唔洗轉黎轉去,打完先練中定英
又有習慣記憶,用過返唔到轉頭

理論上應該可以就咁抽個keyboard個apk出嚟裝
實際上就唔知  
利申:用google廣東話輸入法鍵盤

btw ...
losiukit1 發表於 2015-4-9 00:41

Google個輸入法好廢
成日出唔到我想要嘅中文字
例如我打"開"字, 佢唔出個"心"畀我 (好多時個字前面有字)
認真世界級, 懶醒嘅prediction

如果唔係介面叫做靚啲同操作ok方便我都唔會用

咁點解唔直接打開心?
因為你用倉頡/速成,唔係用粵語拼音?
打倉頡/速成有大把其他 apps 用啦,唔洗一定要揀 Google 出品,不過無可否認 Google 出品介面係靚過其他第三方開發商啲

咁點解唔直接打開心?
因為你用倉頡/速成,唔係用粵語拼音?
打倉頡/速成有大把其他 apps 用啦,唔洗一定要 ...
QAFHK 發表於 2015-4-13 22:21

我用筆劃+手寫 唔識倉頡速成