"信任的憑證" 有咩用... ??

應該唔係咩新奇事, 但我啱啱先發現到, 設定->安全性->信任的憑證 裡面, 有好多唔知咩黎的record, 我唔係好信任佢地, 點解會喺我的信任的憑證呢?

有無好心人可以講解下, 究竟有咩用, 點解會出現? thanks...

似係sony機

肯肯定係Sony機
哩啲應該係所有Android機都會有,我部Vega都有,係(安全性→信任的憑證)到睇

via HKEPC Reader for Android

回覆 3# cms4c17
唔止似,直頭係

無記錯.
呢D係一D發 電子證書既機構,
(你會見到HK POST都係裡面)
電子證書既用途係用黎認證係唔係真實網站/真實身份,
假如D網站唔係用以上個D機構做電子證書既話,
你上既時候就會同你講不受信任的認證之類既野..

其實唔洗太擔心,
因為呢D野一旱寫死左落去,
基本部部機都一樣,
就算電腦都會有ED record係到...

你行HTTPS, 人地SERVER張CERT係邊間CA簽發, 果D CA 如果你手機唔信任, 就連帶個HTTPS SITE都唔會信任

似係sony機
cms4c17 發表於 2015-4-15 18:35

肯肯定係Sony機
哩啲應該係所有Android機都會有,我部Vega都有,係(安全性→信任的憑證)到睇

via HKEPC ...
losiukit1 發表於 2015-4-15 19:00

回覆  cms4c17
唔止似,直頭係
beenoliu 發表於 2015-4-15 19:12

ching, 摩擦力很強, 但係唔係sony機唔係重點吧...

無記錯.
呢D係一D發 電子證書既機構,
(你會見到HK POST都係裡面)
電子證書既用途係用黎認證係唔係真實網站/ ...
lune1011 發表於 2015-4-15 19:16

若果係跟機番黎就有就無咁驚, 因為好多都唔知係俄文定乜文, 我只驚係跟埋D apps入黎又唔知有咩影响, thanks~!

ching, 摩擦力很強, 但係唔係sony機唔係重點吧...

若果係跟機番黎就有就無咁驚, 因 ...
traveller 發表於 2015-4-16 10:06

全世界有咁多間CA, 手機就應該要有齊咁多間CA既Cert, 好正常
唔止手機, PC一樣係咁