其實一部電話做得好,, 係要硬件同軟件配合

先唔講外型,, 多唔多配件,, 有冇得換電ge 問題~

只講顺唔顺, D apps 兼容性,, 方唔方便用家~

間間廠都有自己ge UI,, 有D 機用強硬件,,但 D UI 跟本超垃圾,, 一樣係垃圾機一部~

好多大陸廠ge 機,, 我見到個spec 好正,, 不過都係驚軟硬唔兼容,, 所以冇買到~

大陸廠ge 機,, 我只揀 小米,, 華為,, lenovo~  魅族機都怕怕~

大家覺得咩廠出ge UI 好 / 唔好用??

我鐘意原生UI~

大陸廠ge 機,,
k_02 發表於 2015-4-19 00:08

睇哂你既內容 同主題有啲出入

因為你只講廉價/大陸機

都冇講香港大廠機

講ui 我淨係覺得冇sony htc份 =]

講ui 我淨係覺得冇sony htc份 =]
犯人唔得尊 發表於 2015-4-19 00:45

htc我未用過但係sony我覺得ok呀
同原生Android差唔多,係啲icon個啲唔同啲姐

via HKEPC Reader for Android

Lenovo 我覺得相比小米/魅族之類既牌子
最近部k3 note似係最接近aosp 風格及版面

用緊红米MIUI 5覺得唔錯,夠體貼,各項功能如殺毒,release ram等都有,不用下載第三方軟件

睇哂你既內容 同主題有啲出入

因為你只講廉價/大陸機

都冇講香港大廠機 ...
別問我是誰 發表於 2015-4-19 00:30

因為大廠機冇禁大問題,, 但我唔鐘意samsung ge UI~

魅族 UI 有咩問題?

魅族 UI 有咩問題?
jackwan 發表於 2015-4-19 01:04

try 左幾部魅族機,,好似唔夠顺

先唔講外型,, 多唔多配件,, 有冇得換電ge 問題~

只講顺唔顺, D apps 兼容性,, 方唔方便用家~

間間廠都有 ...
k_02 發表於 2015-4-19 00:08

iPhone 是一個最好的例子,從任何一方面來說,是最好的,