[操作疑難] Galaxy S5 lolipop 5.1

Up 左5.0之後已經多Bug到想死

請問有冇師兄知5.1幾時出
食Ram食到移除晒大部分App都長期得15-20%Ram
火滾到有幾次hang機飛電話

換S6E啦

換S6E啦
foxkit 發表於 2015-4-30 00:12

其實我買左無耐咋
另外都有iPhone
因為工作要用,冇理由用三兩個月又換咁浪費架

Up 左5.0之後已經多Bug到想死

請問有冇師兄知5.1幾時出
食Ram食到移除晒大部分App都長期得15-20%R ...
keithlam2577 發表於 2015-4-30 00:08

先備份手機資料 再恢復原廠設定一次再看看

***機一向都食RAM..
1GB RAM 食 800MB RAM
2GB RAM 食 1.4GB RAM
3GB RAM 食 2GB RAM
...一路咁去
想唔食RAM就刷ROM..
我部S2刷左上5.1只係用左262MB RAM..
仲有525MB RAM可以用,順到..

先備份手機資料 再恢復原廠設定一次再看看
別問我是誰 發表於 2015-4-30 01:29

有做呀,連double wipe都做埋
只不過都冇用

***機一向都食RAM..
1GB RAM 食 800MB RAM
2GB RAM 食 1.4GB RAM
3GB RAM 食 2GB RAM
...一路咁去
...
131213 發表於 2015-4-30 02:04

你意思係Root機?
我都想呀,不過因為要用網上銀行同做公司嘢
唔可以Root
有冇其他辦法呀?
無論我鏟幾多App,都係硬食我80幾%Ram
究竟咩事架?

你意思係Root機?
我都想呀,不過因為要用網上銀行同做公司嘢
唔可以Root
有冇其他辦法呀?
無論我鏟幾多 ...
keithlam2577 發表於 2015-4-30 02:13

刷ROM係唔使ROOT機,直接刷,自己GOOGLE下啦..
刷ROM係刷個手機系統,
ROOT機係改部機既permission,多數係user->admin
無論我鏟幾多App,都係硬食我80幾%Ram<---都話係***班IT佬垃圾,唔識DEBUG
我都係做IT(network security),同一個Programming可以有唔同寫法,
有人可以10句完,有人要用30句先做到人地可以10句做到既野,***正正就係要30句個班人..

刷ROM係唔使ROOT機,直接刷,自己GOOGLE下啦..
刷ROM係刷個手機系統,
ROOT機係改部機既permission,多數係use ...
131213 發表於 2015-4-30 02:14

唔該你先!
雖然唔係好明白點整,不過Google瞭解緊
有好多好多唔同版本Rom

點解***可以咁差架,又要逼我升級,升完級成部電話變左好似而家用返iPhone4咁慢
又話上年旗艦機,佢哋出update之前唔係應該Debug好先要人升架咩?
真係用到好忟憎呀

唔該你先!
雖然唔係好明白點整,不過Google瞭解緊
有好多好多唔同版本Rom

點解***可以咁差架,又要逼我 ...
keithlam2577 發表於 2015-4-30 02:38

update之前唔係應該Debug<--呢個世界唔會有program係Debug有完既一日..
你之前冇用過***機咩?