請求大家幫忙協助解決 LENOVO K3 NOTE CMHK卡返大陸用TD-SCDMA問題

工程師 叫我搵佢地 牌子 唔係用 ANDROID 5.0 系統 機去試
唔得叫佢幫手
我冇機 希望發動大家力量
http://bbs.lenovo.com/forum.php? ... p;page=1#pid9465223

我已經應工程師要求 交左部機搜網時候 MTK LOG 比佢
望有得解決呢個問題 到時候就好好多 唔洗直插2G 或返大陸只有2G

之前打去CMHK CS投訴呢單野,佢係機樓Reset過我張卡。之後我都未有時間上大陸試收唔收到!
以前係香港4G訊號弱,都好小見到3G訊號,就算有,上網都慢到唔想用。
但好奇怪,自從reset卡後,試過收3G都好鬼快?唔知堅定流,所以睇下咩料?發現原來有時自動收左CMCC個Network,呢樣野我都以為自己搞錯,所以cap左圖,留意多幾日。點知,有時係CMHK,有時係CMCC,真係唔明?有冇ching知點解會咁?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

之前打去CMHK CS投訴呢單野,佢係機樓Reset過我張卡。之後我都未有時間上大陸試收唔收到!
以前係香港4G訊 ...
cccho 發表於 2015-5-8 21:19

我個問題 在香港用係冇事發生 宜家我係講部機返大陸用 收唔到 TD3G
至於你話收到CMCC 可能你近大陸未會收到

幾張圖係番工食飯同屋企cap架,牛頭角同將軍澳。唔可能有大陸訊號!

自從reset完張卡,用電都小左,因為以前係公司,成日都收得唔好,有時斷線添,而家就成日都有3/4G訊號!

以前係香港4G訊 ...
cccho 發表於 2015-5-8 21:19

How to open these pages pls?

我個問題 在香港用係冇事發生 宜家我係講部機返大陸用 收唔到 TD3G
至於你話收到CMCC 可能你近大陸未會 ...
千葉涼平 發表於 2015-5-8 21:23

我知,我下星期三上大陸做野就知會唔會收到3G啦!之前一直唔得,試過Oppo Find7S 都一樣。

How to open these pages pls?
frmcfa 發表於 2015-5-8 21:40

Install apps call Advanced Signal from playstore. you can see it.
or type*#*#4636#*#*

聯想 A390T  用cmhk 收到 cmcc td-scdma