[操作疑難] 日系Z3 Docomo SO-01G 集中討論及資訊

Edit: 改了標題方便交流

有冇師兄用緊這日水Z3? 可分享一下經驗。網上搜尋不多香港用家的資訊。

想問:
1) 香港買到的是否都是官方Docomo 永久解鎖?
2) Hard reset 後會否有問題?
3)  可在香港在手機上OTA嗎?
4) 可經日版Sony PC Companion 更新/救機嗎?
5) 用緊的師兄在4G 1800 LTE 用緊什麼台?接收OK 嗎?

via HKEPC Reader for Android

我都想入~
依家 $2880 only...
Au sol26 $2660 真係屈!!

btw google 左少少野~
唔識睇日文..
http://cheeeehonz.hatenablog.com/entry/2015/03/31/224252

多謝回覆。 我心想唔up 5.0 只用4.4.2 有單春1800Mhz 4G 和32G 都好抵玩。

HK$2880 docomo 版疑似比AU 版少D 麻煩,AU 平d 都應有佢原因。

但我找唔到真正分別。

香港好似完全冇人玩咁才有點怪。

1. 睇你信定唔信間舖頭點講
2. 冇問題
3+4 SONY PCC 更新/update/recovery OK
5. smartone 使用中、正常So far So good

多謝回覆。 我心想唔up 5.0 只用4.4.2 有單春1800Mhz 4G 和32G 都好抵玩。

HK$2880 docomo 版疑似比AU  ...
chanzilla 發表於 12-5-2015 15:47

因為d 人去晒玩 sh-01g~
btw, 我會想用 5.0,
正常出糧會入手 ga la~~
XDD

齊齊research 下先~

1. 睇你信定唔信間舖頭點講
2. 冇問題
3+4 SONY PCC 更新/update/recovery OK
5. smartone 使用中、正常So  ...
r-aura 發表於 2015-5-12 15:53

十萬個多謝。

咁放心好多。 剛見X 寶賣個D 日水Z3 說出貨會刷了港版ROM 及預root, 我估這部野都唔會好多奇難雜症。

再請教師兄有冇通話4G 轉3G 後不懂上回4G 的問題?

十萬個多謝。

咁放心好多。 剛見X 寶賣個D 日水Z3 說出貨會刷了港版ROM 及預root, 我估這部野都唔會好多 ...
chanzilla 發表於 2015-5-12 16:07

刷港版ROM會用唔到NFC
如果你睇既係AU SOL26 (Z3) 、因為AU原裝ROM 解咗鎖都係用唔到3G
SO-01G
4G->3G->4G自動正常

刷港版ROM會用唔到NFC
如果你睇既係AU SOL26 (Z3) 、因為AU原裝ROM 解咗鎖都係用唔到3G

4G->3G- ...
r-aura 發表於 2015-5-12 16:10

正!咁放心去馬。 即現時用Docomo 日版ROM 應最穩陣。

我買比家人用唔想太多奇難雜症手尾跟。

我都想入~
依家 $2880 only...
Au sol26 $2660 真係屈!!

btw google 左少少野~
唔識睇日文..
...
zetalau 發表於 2015-5-12 14:33

大概係話用unlock左既機成功flash國際版rom?

大概係話用unlock左既機成功flash國際版rom?
gserli 發表於 2015-5-12 16:38

係因為AU商法SC/SO系列機種沒預設NCK UNLOCK
刷其他ROM先得