點解你哋時時刻刻都好似要買新手機咁嘅?你哋一部手機用唔到兩三年咩?

覺得講手機來來去去都係果啲人,好似出親新手機都好關心咁嘅?   ...
easie 發表於 2015-5-23 18:03

我仲用緊兩年前買既Lenovo A850,平日主要只係用黎whatsapp、聽低bitrate網台,覺得夠晒用.... 不過舊電開始夠期,已經換左另一舊,估計最少用多一、兩年至考慮換機。

覺得講手機來來去去都係果啲人,好似出親新手機都好關心咁嘅?   ...

出親新手機係好開心

夏蟲何必語冰

見到有新機發表特別開心、興奮

用緊三星部機2年...

科技永遠都推陳出新,人嘅欲望都係永無止境,貪新忘舊又有乜問題呢?

講手機,唔一定就等於換手機吧。
再者,新出即換,玩咗一、兩個月甚至乎一兩個星期再放返出去,唔會唔見得幾多,有陣時可能仲有得賺……
但係就可以滿足到部分鐘意試新嘢嘅人囉。

這制度是因iphone 年年出新版帶起的.  若樓主只是用來講電話, 只要兩個功能: 打出 ; 打入的話.  其實還有人是在用iphone 3, 從未換過機.

若樓主有其他功能需求, 又有機會比較過新機和兩三年前款式.  樓主請自行決定是否值得換機, 我不能代其他人答你, 但相信其他人在制做樓主所言的假像.

現實是現在人是大幅度的多用手機, 而少用桌面電腦, 尤其是老友記.

最後我不是打手, 只是平心而論而已.  除了手機, 我還擁有tablet 7", 8", 10"; android手錶; Kindle等,...