我有一張CMHK3G/4G儲值卡成日亂扣我錢

我都係用呢張CMHK 4G/3G儲值卡

佢有幾個上網plans:
1GB $148用到儲值卡到期
200MB $50用到儲值卡到期
1.5GB $48用5日
......
亦有最基本o既$0.5/MB, 唔洗申請都會有

如果你冇開上網plan, 而你又用數據, 即係計$0.5/MB
你D whatsapp相, 得閒google又background run下, 食十幾MB都扣左你好幾蚊
所以相信呢個係你扣左$10 o既原因

我自己就用緊$148 1GB用半年(我都唔係高用量,半個月用左八十幾MB)
以樓主用法, 相信$148 1GB用半年應該適合你, 平均每月$24.7/170MB
你而家咁用當然係超級蝕錢:titter:

https://www.hk.chinamobile.com/t ... -services-4g3g.html

不如你關左個數據,齋用wifi上網

我都係用緊呢張卡$148 1GB。樓主你試吓用firewall block哂所有apps o既4/3G access? 我block咗跟住用咗三個月都只係用咗10MB倒。

我都用呢張card,喺屋企,我set 2G 開 wifi !

回復 2 #GeneralShepherd

邊有 “500MB $50用到儲值卡到期” 咁筍呀? 咁搵阿水去用 $148 1GB 呀。

有裝whatsapp已經會用到data
有connect wifi都好 只要係d wifi弱/冇signal既地方就會用左data
$0.5/mb
唔係人地亂扣你 係你自已唔小心
轉去邊間最終結果都係一樣
解決方法係disable cellular network data
唔會影響你連屋企wifi

回覆  GeneralShepherd
明白....我就係唔明..我真沒有帶果個號碼出街.而且係屋企入面有WIFI比果部手機...
...
bb1211 發表於 2015-5-31 09:14
disable data

回復 GeneralShepherd

邊有 “500MB $50用到儲值卡到期” 咁筍呀? 咁搵阿水去用 $148 1GB 呀。 ...
Nightcatcat 發表於 2015-5-31 13:35
打錯字jer