求救Droid Turbo 用家

想問下你地有無人用緊 Smartone ???
我部機突然收唔到訊號 , Restart / Factory Reset 之後都係
著機一陣 ( < 3 分鐘) show 4G LTE signal , 之後就會變左no signal / no service

部機壞左d 咩

想問下你地有無人用緊 Smartone ???
我部機突然收唔到訊號 , Restart / Factory Reset 之後都係
著機一陣 ( ...
dom 發表於 2015-6-2 12:05

ching,我有家人用緊" Smartone (3G)"+三星S3.部機只係得2-3%電量就一樣會"突然收唔到3G訊號",要充電先可以繼續接收3G打到電話and上網...

我試過一次
係因為夾硬想喺hidden menu鎖佢做4g 出事
估計係個 radio檔 corrupt咗
事後flash翻原廠rom落去就得
就咁 flash 個 radio.img 都可以

via HKEPC Reader for Android

剛剛試  RSD Lite sideload 唔得...,
Fastboot mode 再flash 翻個原廠 ROM 落去
暫時無事了

ching,我有家人用緊" Smartone (3G)"+三星S3.部機只係得2-3%電量就一樣會"突然收唔到3G訊號",要充電先可以 ...
boot 發表於 2-6-2015 06:22 PM

我換左機就無事....
我諗你部 Samsung 有事

我換左機就無事....
我諗你部 Samsung 有事
dom 發表於 2015-6-3 12:45

但我的家人話部 Samsung機冇事...?

用緊smartone,  正常signal

用緊smartone,  正常signal

lineager 發表於 2015-6-3 18:13

ching,得2-3%電量就一打電話就會"突然收唔到3G訊號"係壞乜??

ching,得2-3%電量就一打電話就會"突然收唔到3G訊號"係壞乜??
boot 發表於 2015-6-3 18:25

唔知關唔關batterymeter事,
你試下用電用到熄機,再熄機叉滿電,
2-3個circle後應該個meter會正常番

唔知關唔關batterymeter事,
你試下用電用到熄機,再熄機叉滿電,
2-3個circle後應該個meter會正常番 ...
NeTZoO 發表於 2015-6-3 19:07

thx ching your post,我會叫家人try用到熄機,叉滿電...