[開箱] Sony Xperia M4 Aqua Dual 黑色開箱

↑dual sim位, power button, volume button, camera button

↑usb冇蓋防水, microsd 位

↑0.8a火牛

Price: @#*) in CMHK
暫時得黑色,未有白色&粉紅住

pros: 1. sim 1 & sim 2都可用4g lte
2. 電量應該唔錯(我未試,可睇住gsmarena 先)
http://www.gsmarena.com/sony_xperia_m4_aqua-review-1249p3.php
3. 有microsd 卡位
4. usb冇蓋防水

cons: 1. 冇double tap on screen
2. 火牛得0.85a
3. 發熱頗嚴重
4. 720p mon, nano sim

----------------19:12, 7/6/2015 ADD--------------------
16GB ROM,得8.3GB可用
2GB RAM, system用420MB左右, software用400MB左右(我得FB,Whatsapp,小熊來電)
free RAM差唔多有1GB

內置music player食到ape,flac  (sorry原來食唔到ape)
flac 192khz 24bit play到(間中lag幾下)
聲就唔好提

一插電腦就好似話有UPDATE
要睇睇先

↑dual sim位, power button, volume button, camera button

↑usb冇蓋防水, microsd 位

↑0.8a火 ...
henry56156 發表於 2015-6-7 16:12

謝謝師兄開箱分享。無double tap on screen 預左。不過見你寫發熱頗嚴重有D驚
撇開效能不計,唔知C4粒U會唔會涼D
順便問下師兄:濕水後touch mon功能有無影響?Speaker 聲質素如何?

影相同Z3差得多唔多?

影相同Z3差得多唔多?
hot777 發表於 2015-6-7 16:31

睇香討個邊用家講相機質素一般,應該唔及Z3;另外,有位師兄在瘋賊買了伏機中伏了,好慘

謝謝師兄開箱分享。無double tap on screen 預左。不過見你寫發熱頗嚴重有D驚
撇開效能不計,唔知C ...
hoffnung 發表於 7/6/2015 16:31

一FULL LOAD部機(我頭先RESET部機)
相機NFC個位即刻勁熱
上網睇似乎用615嘅機(HTC 826之類)都有發熱問題
C4我冇用過,不予置評
我上一部係NEXUS 4, 又係勁熱, M4同N4真係一LOAD就熱
充電中,今晚先試下濕水

S615本身就係粒熱U

其實同細舖有保z3c差幾多錢

一FULL LOAD部機(我頭先RESET部機)
相機NFC個位即刻勁熱
上網睇似乎用615嘅機(HTC 826之類)都有發熱問題 ...
henry56156 發表於 2015-6-7 16:51

似乎高通踏入64bit後的CPU都真係問題多多,唔知幾時先真正處理到過熱問題
好在M4 Aqua 可以水冷降溫
師兄試了屏幕濕水後觸控的情況記得同大家分享一下

其實同細舖有保z3c差幾多錢
XABI 發表於 7/6/2015 17:36

我有Z3C唔會trade做呢部囉
又一伏機