[操作疑難] ZENFONE 2 可以廣東話語音導航GOOGLE MAP?

由於本人用左三叔S2 好耐, 想換部新機
而ZENFONE 2 又平,性格比又高所以睇中呢部

不過我對於導航個功能好著重,
而GOOGLE MAP 個語音導航好麻煩,
唔係部部機都得, 就算得有D得又轉唔到廣東話,
而家做緊部S2 就係用唔到語音,但佢用到廣東話
有個FD 用緊SONY Z3 就無問題

今日去左偉迅到試DEMO機, 發現ZENFONE 2 導航時有聲出,但就講普通話

如題,有無ZENFONE 2 既用家可以解下話,
ZENFONE 2 可以廣東話語音導航GOOGLE MAP?

你講緊幾年前嘅Google Map?
現時google Map, 只要選擇正確地區香港,
語音導航都會正常用廣東話。

你講緊幾年前嘅Google Map?
現時google Map, 只要選擇正確地區香港,
語音導航都會正常用廣東話。 ...
kammoo 發表於 2015-6-7 19:05

點解我係佢部DEMO 機搵唔到, 同埋我上GOOGLE PLAY 到更新左最新版本都唔見你講既地區

可以的。我經常用。

由於本人用左三叔S2 好耐, 想換部新機
而ZENFONE 2 又平,性格比又高所以睇中呢部

不過我對於導航個功能好 ...
okokkam 發表於 2015-6-7 18:34

可以的。我經常用。
twohitsix 發表於 2015-6-7 19:14

咁點解我頭先試DEMO 機時試極都係普通話, 有時仲無聲TIM

人地點知你點試demo機

系統語言要 中文香港
中文台灣出國語

via HKEPC Reader for Android

咁點解我頭先試DEMO 機時試極都係普通話, 有時仲無聲TIM
okokkam 發表於 2015-6-7 19:50

有人答咗了 你又吾信!
不如你信個FD 買SONY Z3算了 !

點解我係佢部DEMO 機搵唔到, 同埋我上GOOGLE PLAY 到更新左最新版本都唔見你講既地區 ...
okokkam 發表於 2015-6-7 19:13

設定android系統地區呀!關google map咩事?
語言與輸入裝置>語言.>.中文(香港)

唔該曬咁多位先,咁唯有搵日再去試
頭先係個面我有set 過中文香港,亦都有搵staff 幫手
但佢地hea 我話因為係台灣機或者google map 個app問題

唔好la,我搵日再上去試下,唔該大家!