[測試] HTC E9+ 一星期用後感

雙咭兩個台分別係太陽 限速4G + 人仔4G輪流上網,之前用華為HONER6+,就用佢來做不專業比較:

1)電量:
E9+用2800MAH電推2KMON,大家最關心應該係電量, 因工作關係,小弟手機使用率其實都幾高, 正常工作日用H6+,返工返到屋企仲有3X%電, E9+有10% 樓下, 免強用到1日,呢個比我想像中好, 比我再之前用D820好得多.
2)流暢度:
MTK U 流暢度硬係覺得差D,由其差緊電用機個陣, 好多時TOUCH會冇反應, 個人覺得H6+比較好.
3) 通話質素:
兩者都差不多,但E9+ 個聽筒設計好奇怪, 唔係響電話中間,係靠左邊, 耳仔如果對唔正,會覺得好細聲.
4) 相機:
影相我唔太在行,只係有時影下公司PRODUCT比客, 但E9+ 號稱2000萬像素, 相同燈光環境之下,H6+ 無論對焦,速度,影出來效果都比較好.

**E9+小弟暫時都幾滿意, 但$4XXX 其實唔值,係咁喬有個NO.到期,轉太陽台出$36XX 諗住博一博試下, 好在都用得下.
而家唔擔心WHATSAPP 有延緩問題了.

實物係咪好輕?
我都有考盧轉
叉電係咪真係好慢

實物係咪好輕?
我都有考盧轉
oneqq 發表於 2015-6-17 13:11

同d820,h6+比係好輕手下,衛記有實物玩,可以去試下先。
差電我冇用原庄火牛試, 我用緊出呢部機時太陽台送左個旅行USB火牛, 我唔覺得慢啊.

同d820,h6+比係好輕手下,衛記有實物玩,可以去試下先。
差電我冇用原庄火牛試, 我用緊出呢部機時太陽 ...
wahw 發表於 2015-6-17 13:17

Thx 師兄

我又覺得 MTK 真係幾省電
如果計 2K mon 黎講,你想像唔到佢算省電既機

但都係始終 gpu 弱左小小,對我輕量打機人黎講問題不大
我鍾意佢可以切換 sim1/2 4g

我都爭札左 Z3 好耐,但無咩信心佢個 MON

我用咗成個月
感覺良好
流暢度都係睇寫rom嗰個
htc能力就不用懷疑
E9+一定爽快過我之前部日水LG G3
缺點係機身稍大

其實e9同e9+除咗e9+係2k之外,差在那裡?

a527692384 發表於 2015-6-17 22:58

13M Camera/2GB Ram

via HKEPC Reader for Android

Ching 可否test下 發熱情況? thx

a527692384 發表於 2015-6-17 22:58

但係香港冇 E9。