$1000機比老人家

呀媽一直用開NOKIA按鍵機
見而家D低價機咁平諗住幫佢換過部
$1000 BUDGET大家覺得邊部最好? (而家諗住買A6000)
THANKS!

呀媽一直用開NOKIA按鍵機
見而家D低價機咁平諗住幫佢換過部
$1000 BUDGET大家覺得邊部最好? (而家諗住買A60 ...
c-webb 發表於 2015-6-19 23:07

四核心 Qualcomm S410 1.4GHz、1GB RAM
內置容量:8GB
記憶插卡:microSD
電  池:2300 mAh (可換式)

不如買好小小 我心目中最低要求要有 2 GB RAM

等味男note2 7月份有行貨

水貨聯想K3 Note應該幾合適,5.5''大Mon,2GB RAM,16GB ROM,3000mAh可換式電池。不過水貨無Google Play,要睇下賣家會唔會幫你裝埋。

四核心 Qualcomm S410 1.4GHz、1GB RAM
內置容量:8GB
記憶插卡:microSD
電  池:2300 mAh (可換式)

不如 ...
別問我是誰 發表於 2015-6-19 23:50

買好小小有咩選擇?

水貨聯想K3 Note應該幾合適,5.5''大Mon,2GB RAM,16GB ROM,3000mAh可換式電池。不過水貨無Google Play, ...
leave 發表於 2015-6-20 10:41

應該唔會買水貨喇

買比老人家要先諗佢學唔學到用智能機先, 有無時間教佢用, 見過好多50+以上老人家係會用用下就好多問題, 例如桌面亂晒龍, 多左好多ICON, 又或者唔見左D Apps, 無喇喇又會開左mute, 飛行模式, 上唔到網, 原因係佢地唔慣用無制, 好易就會按實個apps, 或者拖左唔知去邊, 直接刪除都有可能, 有時部平機反應無咁快, 佢地又會以為按唔到就按多幾下, 結果又唔知改左乜, 當有d apps 自動更新後唔係就咁用得, 佢地又未必識設定.
所以最好買之前了解下老人家有無興趣先, 佢地出去見朋友會唔會比人問點解唔出部iphone, s6呀, 山寨機來喎! 經常唔識用, 連個連絡人都搵唔到, 可能用用下怕麻繁個仔就唔敢問, 結果部機打到電話就算.

買比老人家要先諗佢學唔學到用智能機先, 有無時間教佢用, 見過好多50+以上老人家係會用用下就好多問題, 例 ...
pass0418 發表於 2015-6-20 11:24

講得好岩,真係要肯定自己有心機同有時間教,先好買智能裝置比老人家。

等味男note2 7月份有行貨
200801 發表於 2015-6-20 10:38

呢部note2 唔係比1  反係一個step back 黎咩?

呢部note2 唔係比1  反係一個step back 黎咩?
tvaddict 發表於 2015-6-20 13:53

好似系! 但系都有改善的地方