[配件] Zenfone 2 (ZE550ML) 原裝皮套開箱+試用

去價錢.com搵到某商戶賣Zenfone 2 (ZE550ML) 原裝皮套,只需149元,價錢.com訂購有得平12蚊。
於是收到之前賣假micro sd卡嘅賣家嘅退款之後,就馬上買左一個。
喺舖頭試左,個樣幾好睇
但係為左寫開箱,所以我重新pack好佢,再影幾張相比大家睇睇

包裝盒嘅正面同背面。
包裝嘅外觀唔錯,而且背面寫住佢嘅包裝係用soy ink(大豆油墨)印刷,
可見ASUS都幾環保(但係正面嗰塊膠片。。。
然後打開膠袋。

上下兩側均有貼紙封口,其中一邊嘅貼紙仲有個箭嘴,唔知咩意思。。。
下側嘅貼紙係我搣嘅,你放心,哩個皮套唔係二手。。。

攞左皮套出黎之後,見到個圓圈入面係黑色。。。

背面都係。。。

原來入面放左一張黑色卡紙,ASUS都幾細心。
白色嗰張細卡紙係教大家點樣換哩個皮套落去你嘅Zenfone 2。
其實哩個皮套就係一個“多左一個面蓋嘅後蓋”。。。

入面同原裝後蓋差唔多。。。

黑色後蓋太黑,搞到Zenfone 2要開HDR模式先影到啲細節。

電源按鈕睇落同原裝後蓋一樣,不過電源logo好似擺錯位。。。
ASUS好似求其左啲囉

喇叭位開孔,如果仔細望,會望到皮套嘅開孔較細。
再仔細啲望,會發現喇叭位開孔上面嘅“Zenfone”同“intel inside”唔見左!
究竟去左邊?一陣你就知。。。

後蓋內部,黑色睇落順眼啲,白色入面多左幾pat黑色嘢
電源鍵,黑色後蓋入面嘅膠係透明,白色後蓋嘅係黑色。。。調轉好似好睇啲

幾經辛苦,手機本體成功與皮套合體!!
白色後蓋放入盒,好好收藏!

哩個皮套有咩特別?

咪就係咁囉!
可以睇時間、睇天氣、開相機、開電筒、睇日程,同埋快速設定靜音、飛行模式同埋勿擾模式。
“Zenfone”由後面移左去前面,方便其他人分清楚佢係Zenfone而唔係LG
至於“intel inside”,睇黎係消失左

開箱完畢,多謝觀看。

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
#8繼續試玩圓形視窗。               
#13無獎競猜活動,歡迎CHing參與   
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

thx for share!
最後張圖, 個藍圈邊係唔係電量顯示?定係咩意思?

thx for share!
最後張圖, 個藍圈邊係唔係電量顯示?定係咩意思?
kkzone 發表於 2015-6-24 17:18

係!我就係講漏左!藍色圈係代表電量,充電時會變成綠色!

請問這有皮套帶nfc功能?

照咁睇,牙石呢個套既功能實用過LG好多,LG要打開解埋鎖先可以拉通知列落來再按靜音或者開電筒。

請問這有皮套帶nfc功能?
kwloli 發表於 2015-6-24 17:53

佢有分開 有nfc(ZE551ML) 同埋 無nfc(ZE550ML) 兩個版本,有nfc嘅版本貴啲。

照咁睇,牙石呢個套既功能實用過LG好多,LG要打開解埋鎖先可以拉通知列落來再按靜音或者開電筒。 ...
Man@MFHK 發表於 2015-6-24 17:58

LG係抄ASUS,哩個圓形視窗皮套係ASUS首創(zenfone第一代已經有),之後LG就出現左類似嘅。。。
    抄都抄唔足
    詳見此文:http://www.asus.com/zentalk/tw/f ... hread&tid=67619

原來如果圓形視窗唔係對齊開孔正中間,係可以調較架!

點擊“調整圓形視窗”,就會出現以下畫面:

點擊箭嘴,圓形視窗就會根據箭嘴嘅方向移動。

另外,相機畫面有啲細。。。感覺有啲似用緊N年前嘅功能機影相。。。

(圖片僅經剪裁)
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

去價錢.com搵到某商戶賣Zenfone 2 (ZE550ML) 原裝皮套,只需149元,價錢.com訂購有得平12蚊。
於是收到之前 ...
hk133 發表於 2015-6-24 17:07

我同你刀係原廠殻,但吾同設計

我同你刀係原廠殻,但吾同設計
SD@HK 發表於 2015-6-24 18:58

你講緊白色殼定係黑色殼?我嗰部係2GB RAM版(白色),所以白色後蓋係啞色,無髮絲紋。