由G3換S6

見我部用左九個月嘅G3 Dual, 俾我跌到有花有崩都仲trade到$1830, 走去換左部S6 黑色, 玩左幾日, 講下我覺得對比G3嘅Pros and Cons.

Pros
手感比G3好啲
影相靚好多
call相機出黎好快
有fingerprint reader
聽歌音質同音量都唔錯

Cons
AMOLED真係睇唔慣
介面反應唔理想
比G3熱, 尤其開相機之後
個UI我覺得LG做得好啲
經常要清ram
粒電頭20%跌得超快, 可以15分鐘内由100%跌到落86%, 而且我只係開住3G上網,冇開LTE又唔係打機, 希望只係粒電未warm up.

呢部係我第一次買3叔Smart phone, so far覺得都算ok, 唔算特別好, 但比我之前玩過下S3 S4 感覺好好多.

s6好快架wor 介面反應同G3比都差?

s6好快架wor 介面反應同G3比都差?
犯人唔得尊 發表於 2015-7-5 22:31

UI 不嬲金星做得好過叔叔叔, 簡潔兼人性化設化.

UI 不嬲金星做得好過叔叔叔, 簡潔兼人性化設化.
Miipp 發表於 2015-7-5 22:43

我就覺得UI以前係三叔靚D,依家就LG清爽D,流暢度我唔知G2之前既LG係點啦,G2開始就肯定係LG順快過三叔。

我就覺得UI以前係三叔靚D,依家就LG清爽D,流暢度我唔知G2之前既LG係點啦,G2開始就肯定係LG順快過三叔。 ...
Man@MFHK 發表於 2015-7-6 00:14

叔叔叔 UI 有幾個問題:
1) pull down 無端端加咩鬼 delay
2) pull down 頭一行 d shortcut 鐘意玩動畫, 其實玩緊用家
3) 配色太陰沉

另外, 叔叔叔太鐘意加自家 d 專有, 未必人人用得著的一大堆 apps...

叔叔叔 UI 有幾個問題:
1) pull down 無端端加咩鬼 delay
2) pull down 頭一行 d shortcut 鐘意玩動畫,  ...
Miipp 發表於 2015-7-6 00:50

配色偏沉好明顯係要配合AMOLED芒既特性來慳電。你睇佢tablet既UI個setting頁用返白底就知(因為早期佢既tablet係用LCD)。
LG G flex個UI都係特別係setting頁用返黑底。

真係差過G3, 明顯的

舊電應該冇乜improvement

經過兩星期使用作個小結:

Warm up完粒電開始好左, 同之前G3比可用時間差唔多。

同埋, UI而家反應順左, 之前用G3又係咁,新機上手有啲Lag, 用落愈來愈順, 奇!

部機都係比較熱, 可能因為金屬框感覺明顯啲。

配件唔易買, 可能S6真係唔太好賣

陽光下個mon比G3易睇啲, 不過都係鐘意G3個色調。

玩Game打横拎部機嘅時候好易high到個back/recent app制, 或者因為用開G3個on screen button。

只可以儲存4個Fingerprint record, 有6隻手指冇份玩 Orz.

唔知點解安兔兔得4萬幾分, 同G3上左5.02差唔多, 好彩我唔太Care.

暫時係咁多。

回覆 1# mail4kawai

我NOTE2 ---> G4

你講S6 啲Cons呢~其實今年啲機王部部都咁上下(部份)

AMOLED真係睇唔慣<-----其實啲色S6淡左架啦,你望番啲舊款 不過G4都鮮色左同AMOLED 咁上下
比G3熱, 尤其開相機之後<-------你用下G4 先 810果啲就唔好提