真.母親的抉擇

話說細佬我做實習,人生第1次出糧想買部機孝敬阿媽

家母用緊家姐用完唔要ge s2 plus
咁就有下面要求,求咁多位幫幫手:

1. budget: $3000下
2. 雙卡(1張插佢宜家張卡,1張我幫佢買張上網卡) (如果有其他好方法,單卡都得,主要係唔想煩到家母要搞舊卡)
3. 效能無咩要求(佢主要wechat同睇片)
4. mon size: 5" , 5"以上我真係唔知佢接唔接受到 (但佢睇wechat都要戴眼鏡 ,買大定買細 )(我又唔想問佢想俾個驚喜佢)
5. QC要ok,我唔想家母用用下壞
6. 要有老人模式,家母基本上係唔多識用智能電話,家下s2 我都係裝左老人桌面,但係幾lag下
7. 最後係要靚仔, 紅米個d無design就咪搞啦,我唔想阿媽出街俾friend笑
注意:係要外形唔係要品牌,大陸機我都ok

打打下好似幾多要求   麻煩到大家啦

8.追加要求 要可以lock死一張卡打電話,阿媽用錯上網卡打電話就死啦

買給令堂, 真係建議買大Mon 少少, 老花大mon 好睇好多。

可以睇睇 LG G3 雙卡, 大約兩千7 -兩千8。
老人模式就無,又要裝第三方桌面。

via HKEPC Reader for Android

買給令堂, 真係建議買大Mon 少少, 老花大mon 好睇好多。  

可以睇睇 LG G3 雙卡, 大約兩千7 -兩 ...
chenght 發表於 2015-7-6 20:41

家下係s2 裝第3方,但唔順同成日彈出黎問用番***桌面定老人桌面。

回覆 1# weirdoxlee

呢個叫簡單主屏幕,亦即係大家叫嘅老人模式
覺得介面如何?

紅米note 4g雙卡牌

回覆  weirdoxlee

呢個叫簡單主屏幕,亦即係大家叫嘅老人模式
覺得介面如何? ...
chromechan 發表於 2015-7-6 20:45

呢個可以呀,係咪可以只放想要概app(特別係設定),我家下用zenfone個簡易mode會有個設定係桌面,我怕阿媽會禁錯

回覆 4# chromechan

依個MODE 我諗緊有咩牌子係無

以我所知,sony,asus,小米都有預載老人模式。
如果要平,又要順,又要好睇,zenfone 2嘅2G RAM版本都夠用。
$1499絕對唔超budget。而且係support雙卡。
效能一流。mon size 5"以上,但我覺得可以接受。
QC都算ok,而且有老人模式,唔lag。
個design攞過獎,就算唔靚仔都唔會差得去邊。
去大舖買,有啲可以加百幾蚊延保一年。
不過如果要QC夠好,我覺得sony都唔錯。
sony有幾款防水機,設計都幾好睇,而且三千蚊以下。
買sony,肯定唔會比人笑(sony唔出名咩?)

以我所知,sony,asus,小米都有預載老人模式。
如果要平,又要順,又要好睇,zenfone 2嘅2G RAM版本都夠用 ...
hk133 發表於 2015-7-6 20:54

zenfone我用緊1代 我發現set唔死用一張卡打電話,唔知係有bug定點
    sony 好,但部部一樣樣,要求師兄推介下 我真係分唔到

zenfone我用緊1代 我發現set唔死用一張卡打電話,唔知係有bug定點
    sony 好,但部部一樣樣,要求 ...
weirdoxlee 發表於 2015-7-6 21:02

zenfone 2我當單卡機咁用。。。唔知有無問題,不過我覺得幾好用。
    如果要買sony,要防水就M4 Aqua Dual,唔洗防水就C4 Dual。
    不過有啲覺得sony部部機睇落差唔多咁。。。