[操作疑難] 有師兄遇過EXT-SD咭英文外的file name亂碼?

請問有師兄遇過外置SD咭/外置USB, 檔名出唔到英文外的字體? 例如...big5 utf8 ? 唔係4.x權限bug, 因為可write/move file
SD咭FORMAT試過, 電腦睇中文file冇事, usb線link電腦睇中文file都冇事, 但手機經OTA睇usb手指都一樣係亂碼(只出??號)

類似要在系統做d對外置sd Convert code SETTING....有師兄知道嗎? 請幫幫忙, 謝謝
p.s 行緊android 4.4.2

內置儲存/SD卡能不能正常顯示?
還是只有OTG才出現這情況?

有無試過換一個file manager。有可能是app指定了英文字體。
之前用過大陸app,睇繁體/日文也無法顯示。

內置儲存/SD卡能不能正常顯示?
還是只有OTG才出現這情況?

有無試過換一個file manager。有可能是app指定 ...
mosin 發表於 17-7-2015 23:14

手機睇otg同extsd都係亂碼, file manager一向用開睇到任何字都ok, 唔係大陸rom反而係鬼佬rom, 我覺得係rom setting問題, 但又唔想為依個小問題轉rom, 話晒依個rom其他功能都100%

有可能系個rom剷曬中文字體

有可能系個rom剷曬中文字體
mosin 發表於 18-7-2015 03:47

有朋友知道rom本身set utf code預設位置係?

有朋友知道rom本身set utf code預設位置係?
惡魔城城主 發表於 2015-7-22 14:10

根據以前玩Linux嘅經驗,除非你搵到個software 幫你做,否則、我會建議你放棄吧。
你要set 過晒code page 同font 嘅 linkage,仲要自行加 font file,打command 都打到傻。

根據以前玩Linux嘅經驗,除非你搵到個software 幫你做,否則、我會建議你放棄吧。
你要set 過晒code page  ...
wct 發表於 22-7-2015 14:27

oops.............ok thanks師兄~

oops.............ok thanks師兄~
惡魔城城主 發表於 2015-7-22 15:18

試吓呢個 APP,睇吓得唔得。
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.kapp.ifont

試吓呢個 APP,睇吓得唔得。
wct 發表於 23-7-2015 10:09

ifont本身有裝啊, 冇問題, 只係file name唔可以用英文以外, 奇怪我都係第一次見