手機三選一

想搵部$2500左右既手機?
行貨
不要上台
唔接受大陸牌子既手機
5寸-5.5寸, Full HD Mon
相機1300萬像素或以上
Ram2GB或以上
用途: 上網, 睇片, 少量打機

HTC 826
HTC E8
SONY C4

睇中左依三部, 請大家提供意見

回覆 1# 橙貓

首先filter走一部先

如果係我,我會整走咗Desire 826先,原因係S615速度相對C4嘅MT6752同埋E8嘅S801慢

好啦,我哋仲有C4同埋E8

C4同E8分別嘅尺寸係

C4:150.3 x 77.4 x 7.9 mm
E8: 146.4 x 70.7 x 9.9 mm

尺寸上C4係闊啲,但係較纖薄

E8:5.0 inches (~66.6% screen-to-body ratio)
C4:5.5 inches (~71.7% screen-to-body ratio)

屏占比方面C4比較佔優

速度上C4嘅MT6752比S801快,除咗3D方面

C4(MT6752)

Z3(S801-AC)

詳情可以喺度望一望
http://www.gsmarena.com/compare. ... 7&idPhone3=6397

回覆  橙貓

首先filter走一部先

如果係我,我會整走咗Desire 826先,原因係S615速度相對C4嘅MT6752 ...
chromechan 發表於 2015-7-19 13:38

尺寸上C4係闊啲,但係較纖薄
應該係而且較纖薄  
兩個都係好處

回覆 3# 剋星

我既意思係C4比較E8闊啲,但係相比較下C4較為纖薄

所以前面係批評,而後面係讚賞

然後後來再解釋C4因為屏占比較高嘅關係,所以呢個尺寸嘅闊度唔算太過份

G3嘅闊度74.6mm
G4嘅闊度76.1mm
去比較C4喺5.5"屏幕間嘅機身闊度唔算出色,但係唔太過份,始終呢部係一部中階電話

回覆  剋星

我既意思係C4比較E8闊啲,但係相比較下C4較為纖薄

所以前面係批評,而後面係讚賞

然後後來 ...
chromechan 發表於 2015-7-19 13:59

闊D MON 大D..

E8 真係汁到都喊三聲

回復 4 #chromechan

多謝你專業既意見
咁M8 同 C4 既影相質素如何?

via HKEPC Reader for Android

回覆 6# 橙貓

M8喺影相方面當然相比C4係優勝,始終係因為佢係一部旗艦機,相機質素會好少少

但我未試過M8,所以唔可以答你

呢個係C4開箱
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2211152

回覆  橙貓

M8喺影相方面當然相比C4係優勝,始終係因為佢係一部旗艦機,相機質素會好少少

但我未試過M8 ...
chromechan 發表於 2015-7-19 14:07

抱歉,搞錯左
應該係E8

回覆 8# 橙貓

未試過,答你唔到

GSMARENA都仲未有C4嘅評測

抱歉,搞錯左
應該係E8  

橙貓 發表於 2015-7-19 14:09

有E8 vs M8拍照...
http://www.eprice.com.hk/mobile/ ... 9A%E7%89%88-review/