[配件] 如果買隻 1 開 5 的 charger 代替原廠手機charger,會有問題嗎?

例如買隻 Aukey 1 to 5 usb charger,用來代替原廠 charger,會唔會對舊電冇咁好?因我同大人夾埋有 4部 device 要叉。2手機, ipad & 1 x surface 3。

因為正好要買新拖板,都要成舊水,咁不如買呢個,又可以旅行帶去用,係唔知對舊電會唔會有影響姐

會有咩影響?
只要符合USB標準規格既充電器就無問題

除非係無牌子嘅山寨貨,否則應該唔會有咩問題。

呢舊野 Surface 3 都差到?

via HKEPC Reader for Android

4個Device 用e個最平,我用緊,都係會帶去出差/旅行用
Orico DCE-4U

可以有乜野問題?

4個Device 用e個最平,我用緊,都係會帶去出差/旅行用
vincentszeto 發表於 2015-7-31 09:10

呢個 d output 穩唔穩定 ?

呢個 d output 穩唔穩定 ?
impotence 發表於 2015-7-31 09:47

建議考慮其他充電器,哩個充電器上6A電流有機會燒壞零件。。。
http://post.smzdm.com/p/100860/p4
我用黎叉power bank同平板,都ok。電流算係幾穩定,不過唔敢插太多嘢一齊叉。。。

用緊呢D 1 開6 CHARGER 一排, 覺得完全無問題, 絕對可以取代原裝充電火牛, 去旅行方便又可以慳番D 插蘇位比其他電器用 , 如果第日D電腦周邊 eg. Mon, router, speaker呢D都可以用埋呢D USB CHARGER 黎囉電就正喇

充得最快最穩定永遠都係原廠線+牛