[操作疑難] 前罪大惡極用家, 大家黎share下不快經歷, 減少D人繼續中伏

講details之前, 先講下用過D咩機先啦
Xperia Ray -> Xperia Acro S ->Xperia Z -> Xperia Z Ultra

真係由第一部smartphone一直用到上一部為止都用罪大惡極, 主要都係Buy佢部機嘅Design靚仔, 同埋由Acro S開始就有防水, 其他廠都比較少防水機款

但Software真係死症黎, Ray/Acro S呢兩款機, 係買完開始就幾乎冇乜update過, 眼見人地廠D機係咁update, HTC個UI又咁靚仔咁多, 得$ony機做晒孤兒, 而且跟機個Android幾乎等於原裝Android果d, 但又冇得好似原裝Adnroid咁快咁update, 真係灰灰地
跟住Xperia Z我用左冇耐就出Z Ultra, 呢部用得唔耐, 有冇update就唔敢講
跟住部Ultra就用左年半, 見住佢一係就冇update, 有親update就愈搞愈死, 有次update完之後, 就一直都俾講電話會黑mon收唔到線呢個問題困擾住, 上網搵過, 原本好多人都有同一問題, 初初以為mon貼冇開啱個sensor位, 後來摵走個mon貼都一樣, 冇得搞, 死症

$ony最罪大惡極嘅地方就係每個時期總有一兩部機好hit中消費者嘅sweet point, 最近出嘅C5 Ultra同M5都好正, Spec/款/價位都好啱主流用家,我伏左咁多次, 都仲係好有衝動想買部C5 Ultra玩, 但我當然會忍住啦, 唔想再受多次$ony廢Software嘅氣

家下用緊華為X2做主力, 搭埋部Zenfone2做副機, Software好過$ony太多, 尤其ASUS, 估唔到D software design都幾user friendly同貼心, X2都算唔錯, 美中不足係未有雙擊解鎖, 但見到官方forum出左有雙擊解鎖嘅內測Rom, 應該就快會有, 點都好過$ony唔聽人意見成日update出左大bug都唔會fix返

見$ony黎緊出D機款咁吸引, 特登出呢篇黎俾D準$ony買家參詳下, 佢D機唔係話唔買得, Hardware design同造工係真係勁過其他牌子嘅, 但真係預左software落後人地兩年同埋有bug都唔會fix咁lor, 買前三思

呢個版我都知多打手, 令好多C兄一針對某牌子讚/彈就俾人話係打手, 我就只係想真心share下兼吐苦水, 信不信由你

謝謝!

不信

講details之前, 先講下用過D咩機先啦
Xperia Ray -> Xperia Acro S ->Xperia Z -> Xperia Z Ultra

真係由 ...
Argon 發表於 2015-8-13 09:58
你覺得中伏,何解你用左一次後都仍然買罪大?

用過Z2,Z3,Z3C,Z3 TC就知正

用過Xperia TX同Z1
明明sensor好勁....其他好多廠都係買sony sensor...但影出黎D相真係好差....

e價錢出左M5評測
M5個相機就咁睇都唔靚得去邊

如果照咁計, 其它牌子都係伏

同埋好難頂呀! 仲咩"罪大惡極"幾多年前呀, 哥哥, 你想表達都唔好用埋啲咁OUT 既代詞喇!

你覺得中伏,何解你用左一次後都仍然買罪大?
199802 發表於 2015-8-13 10:01

咪就係每次都hit中左想要嘅design/spec

一開始部Ray我成日放褲袋, 個mon俾汗整壞左有綠色邊, 所以一見ACRO S有防水就即買, 跟住就因為部Z個design靚到喊, 又係二話不說就買左, 跟住就見到6.4寸大Mon嘅Z Ultra, 因為6.4寸大Mon得黎都算又輕同薄, 好吸引, 又換左, 每次都係因為個hardware design....

但去到Z Ultra, 終於忍夠佢, 一來冇補光燈原來真係好唔方便, 都算喇, 買果時已經預左, 但講電話會黑mon呢D咁大隻嘅bug真係好無奈, 而且真係佢個android做得好hae, 冇乜廠商custom嘅function, 幾年都冇乜大進步

另外, 唔明點解部Z Ultra個speaker可以又細聲又難聽, 比較過HTC Eye/Samsung S5/Huawei X2/ASUS Zenfone 2, 最差最差真係佢個speaker, 有時沖涼想用黎聽歌, 部Z Ultra真係難聽到想掉左佢

同埋好難頂呀! 仲咩"罪大惡極"幾多年前呀, 哥哥, 你想表達都唔好用埋啲咁OUT 既代詞喇! ...
tangood 發表於 2015-8-13 10:12

罪大滔天至啱喎.....樓主 !!  

安卓

罪大滔天至啱喎.....樓主 !!   

安卓
imax 發表於 2015-8-13 10:24

係wor XDDDDD