〔月經問題〕1500左右邊部手機嘅自拍鏡頭好啲?

小弟要買部手機俾個退休阿嬋,只要求前鏡頭靚,最好無強制美顏功能,只需要用CMHK 3G,唔需要雙咭 / memory card / 4G
紅米碌 4G /魅籃碌 / Lenovo K3 note 定係有其他選擇??

(15/8 修正)因為嗰位退休阿嬋經常唔見電話(已經唔見咗一部 NOTE4一部小米4一部iphone5s),佢自己同家人唔再想買太貴嘅機,另外重視自拍,係因為佢只需要同個孫影完合照即時upload 上 facebook 或 whatsapp 俾人睇,基本上save咗都會好快Delete,所以RAM/ROM/容量/系統/4G等等全部可以無視

謝謝

zenfone 2/魅藍2都可以考慮。

講自拍samsung j5嬴哂

siukat 發表於 2015-8-15 10:45

咪玩啦,1.5G RAM+8G ROM,標準千元機配置都比佢好啦。。。

咪玩啦,1.5G RAM+8G ROM,標準千元機配置都比佢好啦。。。
hk133 發表於 2015-8-15 10:49 AM

話明講自拍,你就搬幾多ram幾多rom出黎,仲要兇人,你都幾 能搞笑。

見人用ZENFONE 2都OK, 好似仲有GIF 玩, 好得意

影相又要平又要靚好似是小米note最好(不是紅米note2)

zenfone 2/魅藍2都可以考慮。
hk133 發表於 2015-8-14 20:38

已爬文,eprice 試機ZENFONE2前鏡好似好油畫......

小弟要買部手機俾個退休阿嬋,只要求前鏡頭靚,最好無強制美顏功能,只需要用CMHK 3G,唔需要雙咭 / memory ...
呆呆的聰 發表於 2015-8-14 19:26

Samsung Galaxy J5:-
主鏡有 1,300 萬像素 F/1.9 光圈,前置鏡頭都有 500 萬像素,光圈都有 F/2.2,佢無論後置定前置鏡頭都有補光燈。
http://unwire.hk/2015/07/23/samsung-announce-galaxy-j5/mobile-phone/

siukat 發表於 2015-8-15 10:45

係喎,無諗過大牌子,價錢超標少少呢部可以諗諗
不過好似完全搵唔到前鏡頭嘅樣本