請教有邊部平價全新手機($900~1000)可於日本使用4G ?

想買平價全新手機($900~1000)可於日本使用4G數據和當 pocket wifi 蛋和朋友分享 data 上網 .

大家有無好推薦 ( 國產貨都可以 , 但要好用 )

想買平價全新手機($900~1000)可於日本使用4G通話和當 pocket wifi 蛋和朋友分享 data 上網 .

大家有無好推 ...
ja8 發表於 2015-8-17 11:39

要起日本使用 4G 通話,咁即係要部機支援 VoLTE,而你既預算只有 1K,我相信選擇應該係「零」。

其實遊客喺日本買唔買到用嚟打電話嘅電話卡嘅呢?

其實遊客喺日本買唔買到用嚟打電話嘅電話卡嘅呢?
kc2wong 發表於 2015-8-17 12:25

聽朋友講起日本當地買儲值卡有好多限制(要日本國民身份證登記),應該唔得。

遊客日本買唔到有voice的電話咭的。

via HKEPC Reader for Android

回覆 2# 451KL

如果祗要行數據又如何 ?

回覆  451KL

如果祗要行數據又如何 ?
ja8 發表於 2015-8-17 14:18

祗要行數據既卡 很容易買到, 日本既便利店 (7-11) 實有

回覆 7# timothychu

是想買手機($900~1000)可於日本當使用4G pocket wifi 蛋用

回覆  timothychu

是想買手機($900~1000)可於日本當使用4G pocket wifi 蛋用
ja8 發表於 2015-8-17 16:03

Quote from CMHK site:

日本
SoftBank         FDD-LTE 1.8 GHz,1.9 GHz & 2.1 GHz

DoCoMo         FDD-LTE 800MHz, 1.5 GHz,1.8 GHz & 2.1 GHz

一部支援 FDD-LTE 1800Mhz and 2100Mhz 既電話已經 OK.
我上次用就唔係用 android, 而係用 Lumia 640 (~$12xx)
因為 Lumia 640 支援:

LTE FDD 網絡: 頻段 1 (2,100 MHz), 頻段 17 (700MHz), 頻段 2 (1,900 MHz), 頻段 20 (800MHz), 頻段 3 (1,800 MHz), 頻段 4 (1700/2100 MHz), 頻段 5 (850MHz), 頻段 7 (2,600 MHz), 頻段 8 (900MHz), 頻段 28 (700 MHz), 頻段 12 (700 MHz)
TD-LTE 網絡: 頻段 38 (2570-2,620 MHz), 頻段 40 (2300-2,400 MHz)

回覆 9# timothychu

thanks !