想問下大家,目前有咩超薄手機攝像頭唔會凸出?

有幾多厚度少於7mm嘅手機,攝像頭唔會凸出黎?
以我所知,就只有HUAWEI P8(6.4mm),小米note(6.95mm)同埋SONY Z3+(6.9mm)。。。

如果要完全唔突,好似真係得呢兩部,我有部Vivo Xpro5同Coolpad X7都係6.5左右,但鏡頭突咗DD,可能0.2mm都無,但都係突咗,所以我又買咗P8高配。

感光元件越大,光圈越大,理論上鏡頭一定有番咁厚
有咩可以違反物理?

via HKEPC Reader for Android

有咩可以違反物理?

via HKEPC Reader for Android ...
JLV1818 發表於 2015-8-21 19:30

不過6-7mm應該可以做到唔突。

有咩可以違反物理?

via HKEPC Reader for Android ...
JLV1818 發表於 2015-8-21 19:30

索尼大法

179.4 x 92.2 x 6.5 mm
r320sc 發表於 2015-8-21 19:38

都係索尼大法。。。
防水機都可以做到咁薄,真係無人能及。。。

索尼大法
hk133 發表於 2015-8-21 20:41

無OIS 實可以薄

z ultra ... 但個鏡頭超垃圾

無OIS 實可以薄

corolla2003 發表於 2015-8-21 20:47

如果整埋OIS都可以咁薄,就真係非常犀利。。。