請問Android個電話簿backup問題

Android save電話果陣,咪可以教save係 SIM卡、裝置、google 度既

如果係set左google,會顯示係跟我個google mail

咁如果死左機,我用第二部機登入番呢一個gmail

係咪就羅得番D電話?

Save完你需要sync返上去google account才能夠第二部機見到。

Save完你需要sync返上去google account才能夠第二部機見到。
jobyball 發表於 2015-8-22 12:06

係咪 "同步 通訊錄"?

回覆 3# Rosa

是,或者按auto-sync都可以

咩手機?
我lg ***都可以匯出 /入

紅米note單卡4g版用緊,唔快但順,唔錯。

via HKEPC Reader for Android

Android save電話果陣,咪可以教save係 SIM卡、裝置、google 度既

如果係set左google,會顯示係跟我個goog ...
Rosa 發表於 2015-8-22 12:02

甚至乎 你幾部機同時登入該 Gmail 都可一齊讀取、修改、刪除這帳戶既通訊錄

又可以用電腦登入 Gmail 進入後左上方按 Gmail 再揀通訊錄

內裏亦可新增 修改 刪除 該帳戶既通訊錄 而且 內裏也有提供 30 日還原功能

有時你一時手快刪除咗某聯絡人 入面都有提供三十日內任何時段還原

儲存聯絡人去 Gmail 我覺得最方便係 萬一跌咗手機 都可登入 Gmail 帳戶 攞返全部聯絡人 

最壞打算 人地執咗你手機刪除哂你聯絡人 亦可用電腦登入 Gmail 還原返哂

甚至乎 你幾部機同時登入該 Gmail 都可一齊讀取、修改、刪除這帳戶既通訊錄

又可以用電腦登入 Gmail  ...
別問我是誰 發表於 2015-8-24 23:46

200%同意
日前GP2打左柴連機都開唔到,通訊錄又無落張SIM度...
自己Gmail個A/C名都唔記得...幸電腦上網check得返個A/C
見到有通訊錄名單,安心晒~
跟手第日買新機,搞掂

200%同意
日前GP2打左柴連機都開唔到,通訊錄又無落張SIM度...
自己Gmail個A/C名都唔記得...幸電腦上網chec ...
buscocamp 發表於 2015-8-25 10:27

同一時間有2部手機﹐同步通訊錄﹐一部機 新增/EDIT 完﹐隔少少時間另一部機便會自動更新﹐方便到極點。