今晚亂想會出Phab plus,2488,11/9開賣

S615,32GB ROM,2GB RAM,全高清6.8吋,支援TDD38/40(不支援TD3G)
個規格同P8m相差太遠,但個價亦相差太遠

除非平好多,唔係一定p8max

見佢用S615已經無興趣

S615,32GB ROM,2GB RAM,全高清6.8吋
3K頭,但個規格同P8m相差太遠
cpk 發表於 2015-9-4 15:35
以S615個朵
足以趕客,好似LG用翻舊S800都好過S615/616

回覆 4# 199802
唔怪華為突然抽起P8m
始終有人會因價錢問題走去買亂想

啱晒d印印賓賓用

via HKEPC Reader for Android

回覆  199802
唔怪華為突然抽起P8m
始終有人會因價錢問題走去買亂想
cpk 發表於 2015-9-4 16:40

我覺得華為唔將 P8M 引入香港,絕對係明智既決定。

其實近年 Android 市場雖然多左好多選擇,但係好多人見到「大陸品牌」,仍然抱住懷疑甚至歧視心態。

- 大陸品牌,唔買。
- 就算買,貴過 2K 唔買,因為「性價比」唔高,唔值。

再望下 P8M 起大陸既定價,同 AM7 差唔多,又再望下華為將 AM7 引入香港後既下場,唔係話完全冇人用,但睇番香港 Mobile Market,大部份人都係用 Apple、LG、Samsung、Sony,HTC 都有,但真係少,華為呢… 更少!

誇張 D 講,大陸品牌、3K 以上既手機要起香港立足,難度係 90%。而我亦相信,呢堆選擇,暫時睇,仍然屬愛玩手機既人的小眾玩意。

回覆 7# 451KL
今次開個咁嘅價,連華碩都比佢玩起

回覆  451KL
今次開個咁嘅價,連華碩都比佢玩起
cpk 發表於 2015-9-4 17:38

其實好多 Layman 買野第一樣留意既係價錢。我大膽假設,如果華為將 P8M 引入香港然後賣 4.5 - 4.8K,可以預期,成批貨只會坐艇。

我覺得華為唔將 P8M 引入香港,絕對係明智既決定。

其實近年 Android 市場雖然多左好多選擇,但係好多人 ...
451KL 發表於 2015-9-4 17:32

其實以mate7咁既價位既大陸機來講, 在香港既市場反應已經算好好了, 我認為mate7係算成功