其實你地對 3/4G 鎖死一張 sim 卡既理解係錯左

首先要明白, 雙卡雙待從來都唔係用左兩張 sim 卡既硬件去整你部機

大部份(至少以我所知就係)機都係只係俾你插多一張 sim 卡
剩低既野就由部機既軟件去做

至少最簡單果樣野, 就係如果真係用左兩條天線去俾你雙卡雙待
兩條天線係距離咁近既情況下, 係會互相干擾既
(我知你可能會問, 咁 wifi 就無事既, 首先, wifi 兩個頻道相差 ok 遠, 而且 wifi 既雙頻真係用左兩套硬件去運作, 而且一部 router 入面大, 唔會好似手機咁細, 干擾問題唔大)

所以可以咁講, 雙卡雙待既電話
基本上差唔多無可能用兩套無線電硬件去運作

咁問題就黎啦, 一套無線電硬件
點俾兩張 sim 卡同時用到呢?

答案就係一套無線電硬件俾兩張 sim 卡既兩個網絡 share 黎用囉

咁你地諗下, 如果係 share 黎用, 即係話用邊張 sim 卡邊個網絡係由軟件黎控制啦

如果係由軟件控制, 咁硬件又邊有可能限死邊一張 sim 卡先用到 3G 4G 先?

我既意思其實即係話

而家有 d 電話, 雙卡雙待, 但係只可以用指定一張 sim 卡上網 (多數 sim 1)

根本唔係硬件限制

係廠商唔肯俾呢個功能我地

我覺得多數人關心嘅問題係:
點解一邊4G緊嘅時候另一邊只可以行2G而唔可以最少都行到3G多啲

其實如果要咁講, 不如話只係廠唔俾雙4g(同時使用), 只係廠唔俾雙卡同時上網

其實2張卡"同時"上網係一個邏輯上既問題,情況就好似你口同鼻都可以呼吸
但你得一個肺(唔好同我認真講左肺同右肺)口同鼻同時呼吸簡直多餘
因應唔同需要而去切換就比較合理,到時流量分配又係一個問題。

我覺得多數人關心嘅問題係:
點解一邊4G緊嘅時候另一邊只可以行2G而唔可以最少都行到3G多啲 ...
叉燒餐包 發表於 2015-9-5 13:35

呢個先係正路問題,副卡冇上網唔緊要,但可以用2/3g頻黎電話待機,接收點都比得2g好
    加上d人擔心未來2g停用,副卡就形同虛設,但其實你部機換,2g都仲未死啦
    相信呢段時間內,技術都可以解決到吧,又聽某位師兄提過,有機可以雙卡同時行3g
    但係所謂既雙3g亦未可以做到兩個都行WCDMA,只可以分別WCDMA+CDMA或TDSCDMA+CDMA
    值得一提既係TDSCDMA同CDMA上網速度只係比2g快少少,用黎上黎冇咩用,但通話ok

(資料來源http://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=586&t=4108286)

其實2張卡"同時"上網係一個邏輯上既問題,情況就好似你口同鼻都可以呼吸
但你得一個肺(唔好同我認真講左肺同 ...
htc991424 發表於 2015-9-5 14:15

I like this

但你得一個肺(唔好同我認真講左肺同 ...
htc991424 發表於 2015-9-5 14:15

正解
但有好多人就覺得雙卡, 就應該係兩張卡做到一式一樣ge 野
做唔到就係因為廠鎖死你

正解
但有好多人就覺得雙卡, 就應該係兩張卡做到一式一樣ge 野
做唔到就係因為廠鎖死你 ...
kumamon2015hk 發表於 5/9/2015 16:31

而家其實係講緊 sim2 鎖卡只可以用 2G

而家其實係講緊 sim2 鎖卡只可以用 2G
LoveMariahDayAn 發表於 2015-9-5 16:40

師兄你搞錯啦, 我係回應另一位師兄
而唔係你的鎖唔鎖2G 問題