買左yamato usb charger, 點知仲蕉

起實惠買$199, 用黎叉lg pro 2, 由70% 開始叉,原廠charger 只要20mins 就可以充滿,點知yamato usb charger 要1小時49 分先可以充滿

yamato 聲稱每個port 最大有2.1A 輸出,就算打八折,都有1.68A ,而LG 個原廠CHARGER 有1.8A,所以個YAMATO 除時得4成輸出都無

其實係LG PRO 2 做左手腳,要用原廠CHARGER 先可以快叉? 定係YAMATO 真係唔掂?

如果YAMATO 真係唔掂,其實可以同海關投訴,同聲稱的2.1A 最大輸出相差好遠

P.S 好在有COUPON ,如果唔係都唔會買佢

未必關事..
我屋企有好多隻 2.1A charger.. 全部叉我部紅米都出得0.5 - 0.7A
原廠又係2A.. 叉到1.5A  我係咪要投訴晒咁多間?

聲稱的2.1A 最大輸出 可能係TAB or ipadair  等電子野

未必關事..
我屋企有好多隻 2.1A charger.. 全部叉我部紅米都出得0.5 - 0.7A
原廠又係2A.. 叉到1.5A  我係 ...
mcdull 發表於 2015-9-8 21:18

咁係部紅米食唔哂2A,唔關個CHARGER 事

唔知師兄有冇讀過電子及電機工程,因為I=V/R ,假設V 是固定,R 越細,即LOAD 越大,就會DRAW 較大電流,因為紅米的內阻是固定,假設DRAW 0.5A-0.7A 電流,所以師兄只要用個> OR = 0.5A-0.7A 去叉部紅米就無問題,假設CHARGER 聲稱最大比到2A,但因為紅米只係食到0.5-0.7A ,所以就算用4A 的CHARGER 去叉,部紅米都只係食到0.5A-0.7A ,所以唔會有分別

但我個情況唔同,用原廠CHARGER 去叉LG PRO 2,只要20mins 就可以由70% 充到100%,但如果用yamato ,就要用1小時49mins 先可以由70%充到100%

P.S 之前有位無DEGREE 的工程師起電視講話如果個LOAD  用1A 電,要用返1A 的CHARGER 去充電,如果用>1A 的CHARGER 如2A 去叉,個LOAD 就會燒,真係笑死人,但佢係機械工程師,唔可以怪佢,電燈公司的標準牛1500kVA ,咁我地屋企的LOAD 無1500kVA ,咪全部燒哂?
XDXDXDXD

Lg 係好 picky, 你就算用 ipad 牛都係好慢; 仲有,你用返,原廠牛,唔同線都可以差好遠

唔知師兄有冇讀過電子及電機工程,因為I=V/R ,假設V 是固定,R ...
ronan 發表於 2015-9-8 22:04

其實你講完成段都唔係幾關V=IR事,何況火牛都唔係咁簡單用V=IR去計
手機充電除左隻牛要足火,粒電源管理IC都要認到合格先會放高電流,否則隨時只會跌番落USB標準供電電流

個別牌子如果聲稱自己輸出夠2.1A,套用番V=IR,佢只要證明到當電壓5V,駁住一個電阻2.38Ω時個電錶讀到2.1A,你都唔可以話佢虛標
(以上仲要係完全理想狀況完全無電力轉換損耗之下,無埋IC之下最簡單電路)
但係聲稱2.1A從來都唔會足,再者5V火牛再入鋰電之前仲要經過降壓轉換,IC一定會把關,換言之,不能太過簡單理想化實際情況

講到尾,呢隻牛唔啱咪換過隻原廠,何必勞氣傷神

利申:無電機學士學位

Lg 係好 picky, 你就算用 ipad 牛都係好慢; 仲有,你用返,原廠牛,唔同線都可以差好遠 ...
jeffkhlam 發表於 2015-9-8 22:37

係呀,我之前起鴨記買左條samsung note 3 的原裝線同lg pro 2 的原廠charger ,叉lg pro 2 好慢
之後起鴨記再買返條lg pro 2 的原廠線,立即正常返,所以我懷疑lg 起個charger 度做左手腳,要用原廠charger 先可以快叉

係呀,我之前起鴨記買左條samsung note 3 的原裝線同lg pro 2 的原廠charger ,叉lg pro 2 好慢
之後起鴨 ...
ronan 發表於 2015-9-8 23:30

三叔線係23AWG,損耗比較大。
L豬線普遍係20AWG,損耗低,所以充電較快。

唔知師兄有冇讀過電子及電機工程,因為I=V/R ,假設V 是固定,R ...
ronan 發表於 2015-9-8 22:04

呀生。 V=IR我好清楚,請睇清楚我原文。
部note用原裝charger係食到1.5A的。