長叉住部手機有無問題?

如果長期插住長叉,舊電滿左都唔掹,以現今技術,仲會唔會傷機傷電之類?

我用電流錶 check 過,滿左之後部 G4 會維持 9V  20mA 左右,咁係唔係火牛直接俾緊電而唔係用緊電池?

應該係手機待機嘅耗電。
長期插住長叉,舊電滿左都唔掹,以現今技術,唔會傷機傷電,因為多數都有完善嘅保護電路,防止過充過放(山寨機例外)。

點樣長法? 間唔中充滿後長插多三幾個鐘?

日日返工或返到屋就長插, 訓覺又插, 咁對電池有多少影響. 鋰電長 keep 100% 會比中等電量老化得快 d

理論上同技術上無問題,但實際係唔係就.........

好簡單一句,各大舖放櫃入面既display機,長期插住電,你會唔會買?

有d野口裡就不,身體却很成實

唔買display最大原因都係被無數人輪過同Mon長開
幾時會因為佢長插電?? 咁無長插電嘅display你買唔買先??

via HKEPC Reader for Android

唔買display最大原因都係被無數人輪過同Mon長開
幾時會因為佢長插電?? 咁無長插電嘅display你買唔買先?? :s ...
ccchhhuuunnn 發表於 2015-9-10 20:02

所以我講明放櫃入面,唔係講比人試玩o個d

所以我講明放櫃入面,唔係講比人試玩o個d
NeTZoO 發表於 2015-9-10 22:12

陳列價合理都可以考慮嘅

不過而家有幾多機係插住電放櫃唔比人玩嫁?!
就算有都係細鋪狂播片個啲, 狂播片已經fail喇

如果長期插住長叉,舊電滿左都唔掹,以現今技術,仲會唔會傷機傷電之類?

我用電流錶 check 過,滿左之後 ...
dls2046 發表於 2015-9-10 16:54

簡單嘅問題。
將你部機拆咗粒電出嚟,就咁駁住火牛,睇下開唔開到機。
如果開到機嘅話,插火牛嗰陣,用火牛電;唔得嘅話,就用電池電。
但係印像中好似唔係有幾多部機可以就咁插火牛開機。

簡單嘅問題。
將你部機拆咗粒電出嚟,就咁駁住火牛,睇下開唔開到機。
如果開到機嘅話,插火牛嗰陣,用火 ...
mdws2002 發表於 2015-9-11 09:42 AM

弊在宜家越來越少機可以換電喇!