應該揀Sony M4定M5?

想買新手機,選擇應該離唔開Sony M4同M5之間,但未決定到,希望各位師兄幫幫手,等我做個參考。

1. 續航力最好有超過1日,甚至2日
2. 主要用嚟上網同埋電話用途,唔會打機

回覆 1# 456852159

我會建議你選擇Z3

回覆 2# chromechan

真係好咁多?

回覆  chromechan

真係好咁多?
456852159 發表於 2015-9-24 16:01

旗艦同中階係差好遠
除左spec好d,d人設計部機都認真d,冇咁多小問題

via HKEPC Reader for Android

回覆 4# gserli

但Z3好似有過熱問題?
尤其係影相時出事?

回覆  chromechan

真係好咁多?
456852159 發表於 2015-9-24 16:01

樓主唔打機只上網, 無論M4 M5定Z3個性能都夠你用
但你要續航力, Z3好過M4 M5好多, 因為呢3部得Z3有memory on display

而且M4 M5係代工機但Z3係親生仔, QC、後續支援、非表面規格Z3完勝

回覆  gserli

但Z3好似有過熱問題?
尤其係影相時出事?
456852159 發表於 2015-9-24 16:14

拍片4K, AR Effect會影一段時間過熱FC
一般影相而家應該唔會影到過熱

我用緊Z2, 試過拍1080 60FPS都講緊影左十幾分鐘先提我溫度上升

回覆 6# GeneralShepherd

memory on display?
同埋宜家買1年前的機會唔會係水尾機,無乜support?

回覆  GeneralShepherd

456852159 發表於 2015-9-24 16:16

畫面靜止時停止刷新畫面, 以減少耗電量(咁上下野)
回覆  GeneralShepherd

同埋宜家買1年前的機會唔會係水尾機,無乜support? ...
456852159 發表於 2015-9-24 16:16

兩年半前o既初代Xperia Z早幾個禮拜放左Android 5.1, 同期機多數5.0 end support
Z3係第4部Z邊會咁快完support 你反而要擔心M4/M5可能早過Z3完support

回復 5 #456852159

Z3+先係過熱,Z3無事,Z3仲要核電,但影相有油畫化問題,即使日光環境下都有。

via HKEPC Reader for Android

回覆 6# GeneralShepherd

Z3 出得夠耐
跌價跌得 7788

M5 重要等

拍片同對焦 M5 新 U 新相機 , 照計好點