[操作疑難] 搵緊可以持續測心跳手帶 ? 有無建議?

搵緊可以持續測心跳手帶 ? 有無建議?

暫時只睇到 Fitbit HR or Surge 好似得。 但唔防水。

Polar 有但好似需要帶胸帶?

Sony 都好似無。

仲有無其他 choice ?

thank you

暫時只睇到 Fitbit HR or Surge 好似得。 但唔防水。

Polar 有但好 ...
panda08 發表於 2015-9-30 17:08

charge hr 防水不過唔建議游水

唔用心跳帶一定唔準,當玩具玩下或者參考下算,唔好認真。

肥肥 發表於 2015-9-30 17:25

我用mio 其實都好準
唔洗心帶
不過落到水就真係唔準

肥肥 發表於 2015-9-30 17:25

ching 係咪有不愉快經驗? 能否share 一下?

Polar 有但好 ...
panda08 發表於 2015-9-30 17:08

我都睇緊fitbit HR, 不過好貴, 我都想問有冇d 經濟d既?

回覆 1# panda08

Sony Smartband 2?

ching,有樣野要提提你,如果我冇意會錯,你講持續測心跳,係代表24小時測量心跳情況?如果係,你可能會失望。而家所有手腕測量心跳嘅手錶或者手帶,都要用光學測量,使用測量心跳時比較耗電,通常係跑步時先開測心跳功能,如果長期使用測心跳功能只能用幾個鐘,生產商並冇建議長期使用。我自己係用緊garmin forerunner 225

ching,有樣野要提提你,如果我冇意會錯,你講持續測心跳,係代表24小時測量心跳情況?如果係,你可能會失望。而 ...
spearhead 發表於 2015-10-22 10:11

HR長測心跳都可兩三日先充次電

HR我用左over半年
同網上講一樣,質地唔好。
另買果條3吋usb充電線超貴,兩舊幾。

但同類產品又好似真係唔多選擇。