[開箱] 樂視手機 LeEco 集中討論區

(見版主刪左之前個集中post,再開過..)

其實呢部機係 919 就買左,月尾先至搞正手續落黎香港 ...
919減價減到RMB2499,係幾吸引嘅~

用左幾日,覺得個4G穩定過LG G3 Dual,仲有個Wi-Fi無有d用家講到咁唔掂,可能我仲未遇過佢地d處境啦
發熱真係做run test先感受到G3個種熱力,平時裸機用未有咁大感受
個指紋都幾快,我試過禁完好快收手都開到機

總共買左兩部,不過今次只有LeMAX出圖

唔錯既包裝

個mon可以較唔同色系,如果可以直接改K數會更好

我會覺得如果條灰邊淺多少少,部機既金色會突出d

下面三個制既燈著左係幾好睇,不過上下高度唔同就有少少唔夾咁

跑分可能會低少少,因為我都裝左好多野落去

我自己裝左既google apps (截止2015/10/04)
Google Account Manager    4.4.2-940549
Google Contacts Sync    4.4.2-940549
Google Services Framework    4.4.2-940549
Google Play Services    8.1.18 (2272748-248)
Google Play Store    5.9.12
Android System WebView    45.0.2454.95
Calendar    5.2.4-102744861
Google Calendar Sync    4.4.2-940549
GMail    5.6.103338659

隨手試拍 (2015/10/12 追加)
隨手試拍
日間:

夜間:

以下都係由其他post拎出黎既經驗:

LeMAX 009S ROM 電話app FC既解決方法:
開完機後,熄一次GPS, DATA同WIFI,熄埋電話app一次,之後就可以打電話同開返WIFI, DATA同GPS

官方論壇有人分享其他經驗
http://bbs.letv.com/thread-662089-1.html

Google 框架
(Credit to willng919)
https://drive.google.com/file/d/ ... JTGJmVDg/view?pli=1

(Credit to Minaduki2004)
首先,google 服務 如 play store 可以用內置 ge 應用程式商店 搵到,唔洗root ,最o岩要轉珠ge師兄,呢個亦都係最簡單ge做法了,要留意ge地方係 google play 第一次開ge時候,系統會問你俾唔俾權限佢,呢個過程可能要俾d耐性,但你唔好ignore 佢或者拒絕授權,否則再開google play 就會 force close

第2樣係關於聯絡人,係呢部機最麻煩ge其中一樣野,最起碼你要搵到 GoogleContactsSyncAdapter.apk 先可以sync 到 google 聯絡人,呢步可以google 搵到,唔難。最煩係,當你裝埋 whatsapp 之後,whatsapp ge 聯絡人都會同時複製落聯絡人個度,出到黎ge結果就係全部聯絡人ge資料會 double 左。你有兩樣野可以做,一:去whatsapp 設定入面唔 tick 「顯示所有聯絡人」,二:去聯絡人 -> 「分帳號顯示聯絡人」個度 disable whatsapp ,但呢樣野要經常做,因為佢無端端會自己開番,跟住你d 聯絡人又會double 左

Whatsapp遲收訊息解決方法
(Credit to gustlee, magiccat, jackychau)
1. 去battery saver set disable auto cleanwhatsapp, 再開埋auto boot試試
2. 設定==>隱私授權==>自動啟動管理
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

Le1 Pro 64GB
問如何開機直入解鎖書面?

Le1 Pro 64GB
問如何開機直入解鎖書面?
jackychau 發表於 2015-10-4 21:58

你指係開機後直入解左鎖既畫面? 定係平時咁sleep部機後開機直接入?

你指係開機後直入解左鎖既畫面? 定係平時咁sleep部機後開機直接入?
電子廢物 發表於 2015-10-4 22:04

平時咁sleep部機後開機直接入

部機售後嚇死你, 請問樓主收到正規發票呢? 沒都好煩!

平時咁sleep部機後開機直接入
jackychau 發表於 2015-10-4 22:05

用指紋就可以直入,好似話25e有機會可以disable同直入

部機售後嚇死你, 請問樓主收到正規發票呢? 沒都好煩!
willng911 發表於 2015-10-4 22:08

我有喎,你係邊度買架?

用指紋就可以直入,好似話25e有機會可以disable同直入
電子廢物 發表於 2015-10-4 22:38

我稳左好耐都未見,可能無呢個功能,
小米有呢個功能。

我稳左好耐都未見,可能無呢個功能,
小米有呢個功能。
jackychau 發表於 2015-10-4 22:59

我自己就指紋直入就足夠了,仲方便過密碼又lock screen等等

回覆 7# 電子廢物

天貓 樂視官方旗X店