[開箱] 五年前嘅平板電腦,超低價購入嘅archos 32 IT開箱

*

前日去行黃金嗰附近,搵到一間舖頭,然後一時興起入去睇下,哩個係第一個巧合。
見到一部放喺角落位置、顏色唔起眼嘅3.2吋平板,係第二個巧合。
我見到之後突然好想買,哩個係第三個巧合。
咁啱我夠錢買,哩個係第四個巧合。
我去價錢.com睇到嗰個售價係正價嘅十分之一都無,增加我嘅購買慾,哩個係第五個巧合。
嗰間舖頭居然有全新未開封嘅倉底貨,哩個係第六個巧合。
咁多個巧合加埋一齊,於是我買左哩一部Archos 32 Internet Tablet。
最主要吸引我嘅地方,就係佢夠細部。(就係咁簡單)
但可惜佢無得插micro SD。。。難怪會賣唔出?

包裝其中一側寫住包裝內容同埋系統要求,仲有一啲資訊。
其實,我有啲擔心會唔會係假貨。。。但包裝印刷都算精美,唔似係cheap嘢。
仲有,包裝上面一隻中文字都無。
會唔會無中文界面??

背面,印有主要功能嘅介紹。
但講左咁多,都係無提及CPU頻率同埋RAM。。。
8G ROM唔算充裕,但當做MP4咁用就不成問題。

正式開刀!

開箱嘅滿足感好大。

打開之後就可以望到佢嘅真身!

細細部嘅archos 32 IT,比膠袋包好。

手機下面擺住一啲配件。
有耳機,但係無火牛。。。
真係第一次見到咁嘅配件組合。。。

入面有一個耳機,一條Micro USB線同埋一部archos 32 IT。
我懷疑無火牛係因為歐盟規定(哩部機係EU/US版,包裝盒左側有label寫住)。。。
反正我有火牛,佢比唔比都無所謂。

一大堆印刷品墊底。
其中有一張某音樂網站嘅10蚊禮券,但好似只限英國及歐洲地區可用。
似乎唔係行貨?如果唔係點會比一張香港用唔到嘅音樂網站禮券?

雖然條線睇落都幾粗,但其實只係28AWG。
我都係用番自己嘅快叉線黎充電啦。。。

耳機嘅外觀有啲普通,不過做工幾好,山寨貨比唔上。
插頭似乎有鍍金?(望到佢金光閃閃,應該係有鍍金或者鍍鎳之類?)

再睇下正面同背面。

正面係黑色,中間嘅電阻式觸控顯示屏有啲突出。
如果顯示屏都係黑色,正面會更好睇。

幾乎全個背面都係金屬殼,只有下方嘅一小部分係塑料。
(似乎係金屬殼?有金屬質感,同埋摸落涼浸浸)
攝像頭擺喺下方有啲奇怪。。。正常揸住用應該會擋住攝像頭。。。

喺膠袋入面攞出黎,再影兩張。

耳機同Micro USB插孔同樣位於機身下方,哩個設計唔錯。
同時充電+聽歌,啲線唔會擋住屏幕。

按鍵做工都唔差,鍵程較短,按下嘅聲音亦都較小。

一開始充電,電流維持大約0.1A,屏幕無反應。
叉左一陣,充電電流提升到大概0.5A,但屏幕依然無反應。
再叉多幾分鐘,佢開始自動開機,然後進入到使用嚮導界面。
首先要校準屏幕,然後校準加速器等等,同埋設定語言(有繁中)。
設定完畢之後就正式用得。
不過都係要等佢叉滿電先用,話曬電池擺左咁耐,叉滿先用比較好。

開箱完畢,感謝觀看。

*
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

10/10 更新:

已證實RAM只有256M。。。
同埋電阻屏無電容屏咁好用。。。
處理器係單核1GHz ARM Cortex-A8架構,性能麻麻。
顯示屏尺寸係3.21吋,DPI達到145,分辨率係240x400。
GPU採用Imagination Technologies PowerVR SGX 530,支援OpenGL ES 2.0。
Android版本係2.2.1(Froyo)。
相機像素只有0.3MP(640x480),拍攝質量一般,對光線要求較高,稍微偏暗嘅環境已經會出現取景框反應遲緩嘅問題。
有一大部分嘅apps用唔到,只有android market入面有少量apps用得。
比較意外嘅係,佢播放影片比較流暢,快速拖動時間線都唔會感到操作反應遲緩。

how much

回覆 1# hk133
錯區

回覆  hk133
錯區
cpk 發表於 2015-10-9 22:30

啱啱發現左。。。其實應該post去平板電腦區?
    同埋錯區洗唔洗通知版主?

how much
alex_5111 發表於 2015-10-9 22:27

大約$100,不過性能麻麻。。。

sorry都要講句
堅係送都唔要,256mb ram行起上黎郁都唔識郁
8GB 裝歌先岩岩夠,片就唔夠
完全係電子廢物

sorry都要講句
堅係送都唔要,256mb ram行起上黎郁都唔識郁
8GB 裝歌先岩岩夠,片就唔夠
完全係電子廢物 ...
實頭 發表於 2015-10-9 22:37

當MP4用都ok,同埋上網都幾順,哩個價錢要求唔多。。。
   我只係廢物利用啫

呢個spec真係有D sad,不過鐘意就無所謂啦,反正唔貴

呢個spec真係有D sad,不過鐘意就無所謂啦,反正唔貴
leave 發表於 2015-10-9 22:40

鐘意佢夠細部,除此以外用途不多。
    同埋佢話可以駁電視,但我唔知要點駁。。。