如果去東京買手機點解鎖?係邊間買?

近期會去東京,想買sharp 404sh,
帶返香港用,
幾多錢?
search過唔識睇
係唔係要解鎖?
點樣解鎖?
係邊間鋪買好?
4G同wifi share會唔會有問題?
thanks

外國人應該買唔到

via HKEPC Reader for Android

去SOFMAP 買二手解鎖機(好似係

現404sh用家同你講, 死左條心吧啦

現404sh用家同你講, 死左條心吧啦
fatwi 發表於 2015-10-18 18:16

點解呀?
唔好用呀?
請指教

點解呀?
唔好用呀?
請指教
yuki~ 發表於 2015-10-18 21:10

好唔好用尼樣野好見人見智...我覺得還好..
只係你尼個諗法唔WORK姐

好唔好用尼樣野好見人見智...我覺得還好..
只係你尼個諗法唔WORK姐
fatwi 發表於 2015-10-19 08:15

我個諗法唔work?
即係點呀?
你意思係日本買無得解鎖?定係點?
可否詳細指教?

日本無得買解鎖, 除左東京, 大版 apple總店 預約 iphone
可以試下池袋 BIC camera outlet, 但見到有電訊網絡logo 唔好霖

香港水貨係住在果到D人, 同電訊斷約賣走部機
所以全部水貨係新既二手機

我個諗法唔work?
即係點呀?
可否詳細指教? ...
yuki~ 發表於 2015-10-19 10:27

1. 日本機綁合約賣, 你冇當地身份證, 根本買唔到
2. 官方解鎖要買左半年後先有, 除非你打算呢半年當iPod touch用姐

多數都係喺香港買人地解左既貨, 除非你去到再上網買到D全新二手, 再去淘寶搵人解
最後唔知會唔會平左啦

我個諗法唔work?
即係點呀?
可否詳細指教? ...
yuki~ 發表於 2015-10-19 10:27

基本上樓上果兩位師兄/姐(?) 差唔多講中晒啲point啦
1/首先你無長期居留證明(>3個月) 係唔可以係sb度出到機, 而sb到出左ge機係有鎖。就算你係softmap呀,秋葉原呀even日本網上買到果啲全部都會係有鎖版。(即係ipodtouch囉)
2/解鎖尼個問題樓上位師兄差唔多正確,D記係出機後夠半年要出機主去D記解鎖(如果半年前申請過幫第部機解鎖可以出機時即解)。唔肯定SB係咪跟D記policy但應該係。
3/ 就算你係日本買到返黎,都唔可能係hk解到鎖(atleast我買果陣啲鋪無尼個服務)
4/ 樓上師兄話淘寶搵人解<<唔係唔得 但唔知啲鋪做唔做同埋你又點會放心寄部野上去
so....你自己諗下啦